Buis voor glasvezel onder Wold Aa door

Vrijdagmiddag was er bij de brug over de Wold Aa ter hoogte van Forellenvijver de Woldstek een knap staaltje werk van de mensen van Luning Infra te zien. Er werd een zogenaamde “gestuurde boring” onder de Wold Aa door uitgevoerd om daar een buis aan te kunnen brengen waar straks de glasvezelkabel doorheen getrokken kan worden.

dsc_3626-large dsc_3664-large

Op de ene oever de machine die het boorwerk uitvoert, op de andere oever de dikke buis die straks door de geboorde tunnel heen onder de Wold Aa door naar de boormachine toe getrokken zal worden. En dat is geen kwestie van een dag, nee: binnen enkele uren ligt de buis onder de Wold Aa door, klaar voor gebruik .

dsc_3644-large dsc_3640-large

Eerst wordt er een tunnel geboord vanaf de ene oever naar de andere. Onder de Wold Aa door, tot de boorkop aan de overkant in het daarvoor gegraven gat weer naar boven komt. Dan wordt het begin van de buis aan de boor bevestigd met ook een speciale kop.

dsc_3662-largedsc_3686

Vervolgens wordt de buis aan deze kop door de boor helemaal door de geboorde tunnel heen terug getrokken naar de oever waarop de boormachine staat. De buis laat zich meetrekken door de boortunnel heen tot uiteindelijk…

dsc_3670-large

JA, daar is-ie! Dan kan de boormachine afgekoppeld worden en de boorkop kan van de buis af gehaald worden. Mission accomplished!

 

 

dsc_3672-large       dsc_3676-large

 

Reacties