De glasvezelaanleg is gestart!

Maandag was op een aantal plaatsen in Koekange, onder andere bij de Stationsweg en Langedijk, duidelijk te zien dat de aanleg van het glasvezelnetwerk dan eindelijk echt is begonnen.

 

Glasvezel De Wolden liet in een persbericht maandag weten dat in verband met de herfstvakantie het officiële graafmoment maandag 24 oktober gevierd wordt op een nog nader te bepalen locatie in Koekange.

dscf8849-large dscf8823-large

Maandag werd er in ieder geval op drie plaatsen hard gewerkt in Koekange. Uit een grote vrachtwagen van BL Boringen (waarin de B voor Brommer en de  L voor Luning staat) rolden ’s morgens om 8 uur de machines voor een ondergrondse boring langs de Stationsweg. Verderop langs de straat werden bij de eerste huizen de buizen door de tuin naar de gevels gestuurd  met behulp van een zogenaamde “raket”.

dscf8793-large dscf8819-large

Terwijl de raketteerders de buizen naar de gevels van de woningen trekken, wordt verderop alles klaar gemaakt voor het ondergronds boren over  een afstand van meer dan 100 meter. En dan ook nog op exact de juiste plek uitkomen. Eerst worden er een ingangs- en uitgangsopening gegraven. Met behulp van een tablet wordt een speciaal registratiesysteem geraadpleegd dat nauwkeurig aangeeft waar welke leidingen in de grond lopen. Per slot van rekening is voorkomen beter dan genezen!

dsc_3566   dsc_3569

Gea Geerts en Arnold Brommer zijn een goed op elkaar ingespeeld team. Gea controleert en bewaakt de route die de boorkop ondergronds aflegt. Via een headset vertelt ze Arnold, die de boor bestuurt, precies hoeveel hij moet bijsturen en in welke richting. Net zo lang tot de 120 meter is overbrugd en de boor weer omhoog geleid wordt. Het werk vordert gestaag terwijl er af en toe een aanwonende even een kijkje neemt.

dscf8851-large

 

 

 

Reacties