Zwembaden van Zuidwolde en de Wijk ontvangen de licentie Zwem-ABC

Foto: Gem. De Wolden

Op woensdag 16 augustus hebben de zwembaden van Zuidwolde en de Wijk, maar ook de zwemvereniging ‘de Watersnip’ uit Zuidwolde de Licentie Zwem-ABC ontvangen.

Daarmee voldoen ze aan de nieuwe kwaliteitscriteria om zwemles te mogen geven voor het Zwem-ABC, de Nationale Zwemdiploma’s. De licentie werd aan de medewerkers overhandigd door Mariska Hol, kwaliteitsmanager van het Nationaal Platform Zwembaden (NPZ-NRZ).

Zwembad De Waterlelie in Zuidwolde

Sinds jaren wordt er bij een zwembad of zwemvereniging waar je kunt afzwemmen voor het Zwem-ABC gecontroleerd of het afzwemmen verloopt conform de afzwem-eisen;de Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma’s Zwemdiploma’s (BREZ). Met de invoering van de licentie Zwem-ABC wordt een zwemlesaanbieder ook getoetst op zaken als: is er voldaan aan wet- en regelgeving, is de zwemdocent gescreend en in het bezit van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), werkt de zwemlesaanbieder volgens de Gedragscode Zwembranche, is de zwemlesgevende voldoende opgeleid, is er nagedacht over de manier van lesgeven, hebben ouders zicht op de vorderingen van de kinderen tijdens de zwemles en is er een ongevallenregistratie en een klachtenprocedure.

Wethouder Mirjam Pauwels is blij met het toekennen van de licentie Zwem-ABC. “Het is erg belangrijk dat kinderen in ons waterrijke land op een goede manier veilig leren zwemmen. Door het aanbieden van het Zwem-ABC weten ouders dat het kind op een goede en veilige manier zwemles krijgen. Niet alleen in het water, maar ook dat de randvoorwaarden rondom zwemles goed geregeld zijn en dat dit jaarlijks gecontroleerd wordt.”

Deze licentie geeft de ouders/gebruikers duidelijkheid dat de zwemlesaanbieder die in het bezit is van de licentie Zwem-ABC handelt volgens de nieuwe kwaliteitsstandaard van de zwembranche.

Zwembad De Slenken in de Wijk

Het Zwem-ABC wordt uitgegeven door het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ, het kennisinstituut waarin de partijen RECRON, VSG en KNZB bestuurlijk zijn vertegenwoordigd. Deze partijen streven naar een continue kwaliteitsverbetering van het Zwem-ABC. De licentie Zwem-ABC is een volgende stap in dit proces, waarmee borging van veiligheid en kwaliteit van leren zwemmen wordt gestimuleerd.

 

Reacties