Taizo Sugitani wint Spruce Meadows Prijs

Foto: Jeroen Spoolder

De Japanner Taizo Sugitani heeft vrijdag aan het eind van de middag de Spruce Meadows Prijs op zijn naam geschreven. Met Cuba, een twaalfjarige hengst van Cassini II x Nimmedor, zette hij als eerste in de barrage een tijd van 39.92 op de klok. Niemand kwam meer aan die tijd en de Japanner wist zich daarmee te verzekeren van de eerste prijs. Deze rubriek, de belangrijkste van de dag, telde maar liefst 89 combinaties.

Longines Ranking

Het venijn van de wedstrijd, meetellend voor de Longines Ranking, de wereldranglijst voor springruiters, zat in de staart. Hoewel Sugitani in de eerste barrage rit reed, werd hij in de voorlaatste rit serieus bedreigd. De Nederlandse Maud Roosendaal ging geweldig rond met haar paard Universo, maar de negentienjarige amazone kwam aan het eind van haar rit slechts 0.2 seconden te kort. Ze moest genoegen nemen met de tweede plaats. Teleurgesteld was ze echter niet. Ze had er geen rekening mee gehouden zo hoog te eindigen in deze zware rubriek met hindernissen van 1.45 m. Die hoogte brak veel deelnemers op. In de beginfase van de wedstrijd waren er erg weinig deelnemers die zonder fouten uit de ring kwamen. Ruiters van naam haalden de barrage niet, zoals Albert Zoer, Peter Geerink, Jur Vrieling en ook Julia Kayser en Anna Gorbacheva kwamen niet in de eindronde. Echter wel ruiters als Albert Voorn, Ben Schröder, Michael Greeve en amazone Suzanne Tepper.

Maar wat er ook gebeurde, de in de eerste barragerit gezette tijd van Sugitani bleef overeind. Ben Schröders paard Don Diego maakte een foutje, Greeve meerdere foutjes en ook de Amerikaan Shawn Casady hield zijn blazoen niet schoon.

De snelheid van Universo

Toch bleven tien van de achttien barragedeelnemers zonder fouten. Echter de tijden konden niet aan die van Sugitani tippen. Die van Maud Roosendaal met Universo (Celano x Cash) kwam er net niet aan. “Ik zag wel dat die Japanner heel snel ging. Ik dacht die rijd ik er nooit af. Maar ik kwam er heel dicht bij. Ongelooflijk. En dat in een ranking wedstrijd.”

Opvallend was hoe ogenschijnlijk gemakkelijk haar vijftienjarige ruin Universo de hindernissen nam. In het basisparcours ging de grote schimmel al ruim over de balken. “Hij heeft heel veel vermogen en is ook heel voorzichtig. Wil geen balk raken”, glunderde Maud van Roosendaal na de prijsuitreiking. “Hij was elf toen hij bij ons kwam en daarna is hij echt in de springsport gegroeid.”

Ogenschijnlijk was het of Universo te langzaam rond ging, maar schijn bedroog ook nu weer. “Omdat hij zo groot is, zijn de galopsprongen ook erg ruim. Hij maakt in korte tijd erg veel meters en dat leverde nu die mooie tweede plaats op”, aldus de amazone uit Heelweg in de Achterhoek.

Na haar, wist Harrie Wiering (Schaijk) beslag te leggen op de derde plaats en de Brit Spencer Roe werd vierde.

Reacties