Zelf controleren op huidkanker cruciaal voor overlevingskansen

Bijna 65% van de Nederlanders in de leeftijd van 20 tot en met 50 jaar checkt de huid zelf niet vaak genoeg op verdachte plekjes. Ruim een op de vijf heeft bovendien geen idee waar hij op moet letten bij het controleren van de huid. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Melanoom.

download (1)

Regelmatige (zelf)check van de huid is cruciaal: 99% van de mensen die melanoomkanker krijgen, overleeft de ziekte door vroege detectie. Om Nederlanders bewuster te maken van het belang van het regelmatig checken van de huid, start Stichting Melanoom de campagne #checkjezelf.

Voor de checklist en meer informatie: www.stichtingmelanoom.nl

Ook op de website van de stichting te vinden: de “Huidmonitor”, een speciale app om je huid op verdachte plekken te controleren.

appen

Huidmonitor

De Stichting Melanoom heeft de slimme app Huidmonitor gemaakt om vlekjes en plekjes op je huid eenvoudig te checken. Dat is belangrijk want zo herken je op tijd een verdachte moedervlek die mogelijk kwaadaardig is.
De app Huidmonitor voor smartphones is gratis te downloaden in de App Store(iPhone en iPad) en Google Play Store (Android).

Herken de signalen op tijd

Het aantal gevallen van huidkanker, en ook de sterfte eraan, stijgt schrikbarend. Regelmatig checken van je huid op moedervlekken helpt om huidkanker op tijd te herkennen. Maar hoe weet je of een moedervlek verdacht is? En hoe zie je of hij is veranderd sinds de laatste keer dat je keek? Marcel Bekkenk, dermatoloog, bedacht hiervoor Huidmonitor. “Regelmatig controleren van je huid is belangrijk. Ook voor jonge mensen, want in 25% van de gevallen is de patiënt jonger dan 50 jaar. Wees dus bewust van veranderingen op je huid. Huidmonitor is hiervoor een handig hulpmiddel. Ontdek je een verdachte vlek ga dan altijd naar de huisarts”.

Reacties