Schapendrijven, scheren en keuren tijdens Schaapscheerdersfeest

Foto: Axel Wiewel

Stichting Ruiner Schaapskudde verzorgt samen met Natuurmonumenten een leuk zomeruitje bij bezoekerscentrum Dwingelderveld; het schaapscheerdersfeest.

Op zondag 3 juli tussen 12.00 en 15.00 uur is er van alles te beleven rondom het thema schapen. Herders geven demonstraties schapenscheren en schapendrijven, vrijwilligers laten zien wat er van wol gemaakt kan worden en een keurmeester is aanwezig om alles te vertellen over het Drentse Heideschaap. Speciaal voor de jonge bezoekers is er een leuke kinderactiviteit te doen. De entree is gratis en er is voldoende parkeergelegenheid aan de Benderse 22 in Ruinen. Meer informatie op www.natuurmonumenten.nl/bcdwingelderveld.

JvL-Foter-CC-BY

Schapen staan centraal

De herders geven naast de doorlopende demonstraties schapenscheren ook demonstraties schapendrijven. Om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur laat de herder zien hoe de hond de kudde manoeuvreert door het publiek. Het is een prachtig schouwspel tussen hond en herder. Deze demonstraties vinden plaats in de schapenweide bij het bezoekerscentrum.

In de tuin van het centrum zien bezoekers hoe de net geschoren wol wordt verwerkt. Vrijwilligers zijn aan het spinnen en vilten en vertellen hier meer over. Een blikvanger in het bezoekerscentrum is de maquette van wol. Hier hebben vrijwilligers van Natuurmonumenten, onder leiding van kunstenares Erna van Sambeek hard aan gewerkt om tot dit schitterende eindresultaat te komen.

Voor wie ook een bezoek wil brengen aan de schaapskooi is er een pendeldienst aanwezig. Een huifkar rijdt heen en weer tussen het bezoekerscentrum en de Ruiner Schaapskooi aan de rand van de heide.

Schaapscheerdersfeest Axel Wiewel

Reacties