Extreem veel teken in Drenthe

Het is weer teken-tijd, en daar worden we niet vrolijk van. Zomers gaan we nu eenmaal graag naar buiten. Lekker wandelen, tuinieren, kamperen, sporten of spelen.
Maar dan lopen we het risico loopt om ziek te worden van een teek.

Deze korte animatiefilm laat zien hoe je je hele lichaam na een dag in het groen systematisch kunt controleren op teken. In totaal duurt zo’n controle een paar minuten.

Een tekenbeet kan namelijk serieuze gevolgen hebben, zoals de ziekte van Lyme, veroorzaakt door de Borrelia bacterie… of de virusinfectie FSME, die o.a. hersenvliesontsteking kan veroorzaken.

Het aantal teken dat deze gevaren met zich mee draagt neemt snel toe. In Nederland is zo’n 20% van de teken besmet met de Borrelia bacterie! Hierdoor worden steeds meer mensen ziek. Ruim 23 duizend Lyme besmettingen per jaar! Zorg dat dit jou niet overkomt.

teek
Teken zijn actief bij temperaturen vanaf acht graden Celsius. De kans op een tekenbeet is dus het grootst in de lente, zomer en nazomer. Teken leven in hoog gras, tussen bladeren of in het struikgewas. Ze kunnen niet vliegen of springen, en laten zich niet uit bomen vallen. Hoe bescherm je jezelf het beste? In elk geval door jezelf en elkaar na een bezoek aan een risicogebied grondig op teken te controleren. Beter is natuurlijk om een tekenbeet te voorkomen. Draag daarom een lange broek en een shirt met lange mouwen. Stop je broekspijpen in je sokken of draag bij geïmpregneerde “Bugsox”. Je kunt ook een anti-tekenmiddel aanbrengen op de onbedekte huid. Daarmee ben je tot zes uur beschermd tegen tekenbeten.
Ben je toch gebeten? Verwijder de teek dan zo snel mogelijk. Gebruik nooit alcohol, zeep of een sigaret, want dan kan de teek kapotgaan of zijn maaginhoud dumpen inclusief schadelijke bacteriën en virussen. Gebruik om de teek goed te verwijderen een echte tekentang of tekenpincet.. Dat werkt snel, veilig en eenvoudig. Bij de apotheek en drogist en bij veel outdoorwinkels kun je een “Tick-Test” kopen en daarmee kun je zelf testen of de verwijderde teek besmet is met de gevaarlijke lymebacterie. Is de uitkomst positief,
raadpleeg dan je arts.

Hieronder nog meer teken-info van een echte teken-deskundige!

 

Reacties