Ingewikkeld deel 14

Foto: pixabay

Een zacht gepiep achter de trailer van Phileine en Ed? Een hond of een ander dier?

Ama loopt er heen. Daar zit Tikko, de Jack Russel van Fieke, met zijn halsbandje om een haakje aan de kentekenplaat gehaakt. “Stil maar Tikko”, zegt Ama en ze wurmt zich tussen de trailer en het muurtje rond de parkeerplaats om Tikko te bevrijden. Vroem. Ergens start een auto registreert Ama’s onderbewustzijn. Maar he? De trailer waar ze Tikko net van los trekt, komt opeens naar achteren en drukte haar tegen de muur. “Ho Phileine”, gilt Ama. “Stop! Ik sta hier. Phileine, Ed! Ho! Auw!” De keukendeur van de boerderij vliegt open en Gerrit van Zonne stuift naar buiten. Tegelijkertijd springt een donkere figuur uit de auto naar de schaduwen bij de schuur en rent hoorbaar weg. “Auuuuuuw”, jammert Ama, die stevig in de knel zit. Van Zonne overziet in één blik de situatie, rijdt snel de auto vooruit en neemt de strompelende Ama mee naar binnen. Binnen ontspint zich een felle discussie. Gerrit wil de politie bellen, Ama wil dat niet en Alexander van Zonne eist dat zijn vader hem zijn jachtgeweer geeft zodat hij achter de dader aan kan. “Ben je gek geworden, we gaan hier geen eigen rechter spelen”, bast Gerrit en pakt de telefoon. “We gaan dit ook niet met de mantel der liefde overdekken en we gaan er ook niet van uit dat het toeval was. Ik bel nu de politie en jullie gaan allemaal rustig zitten. Moeder, koffie.”

Terwijl Moeder Els de koffie inschenkt, belt Gerrit de politie en zo komt het dat Ama voor de tweede keer op dezelfde dag met de politie om de tafel zit.

Maar deze keer komt ze er niet zo makkelijk van af. En deze keer wil ze dat ook niet meer. Ze is zo intens bang geweest toen de grote, zware paardentrailer tegen haar benen aan begon te drukken. Ze moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als de waakzame Gerrit haar niet had horen gillen. Terwijl ze afwezig over de kop van Lap aait, vertelt ze alles wat ze weet, en ook wat ze niet zeker weet maar slechts kan vermoeden.

De begripvolle agente noteert alles en herhaalt wat Ama vertelt om te controleren of ze het goed begrepen heeft. “En nu?”, vraagt ze. “Durf jij alleen naar huis? Kun je een nachtje bij een vriendin slapen?” Daar heeft Ama nog niet aan gedacht. “Ja hoor, dat regel ik wel even”, zei ze snel. Want ze moet er niet aan denken om nu alleen te zijn.”

Op weg naar Sietske, die volgens Ama nietsvermoedend in de kantine zit, komt ze Angelique tegen die buiten geagiteerd staat te roken. “Meid! Wat nu dan weer? Vreselijk zeg.” Ama weet niet zo goed wat ze moet zeggen en kijkt zoekend om zich heen. “Je vriendin is met Alexander mee het bos in om naar die engerd te zoeken” zegt Angelique die weer net een beetje té dicht bij Ama is gaan staan. Deze keer heeft ze een lila angoratruitje aan dat rijkelijk voorzien is van flonkerende glittertjes. “Wat zeg je, durf je niet alleen te blijven? Dat kan ik me voorstellen. Maar dat is dan bij deze opgelost. Geert rijdt wel even met je langs je huis om wat spulletjes te halen en dan slaap je vannacht maar even bij ons, wel zo veilig, toch? He, meid toch”, zucht Angelique en drukt Ama nog maar eens dicht tegen zich aan. Ama baalt dat Sietske niet in de buurt is om haar uit deze situatie te redden, maar het laatste wat ze wil was alleen blijven. Want dat iemand het op haar gemunt heeft, is nu wel duidelijk. Maar waarom, waarom toch. Dat kan ze maar niet bedenken. Ze kijkt nog een keer zoekend rond, maar Sietske is in geen velden of wegen te bekennen. Dat wordt dus een nacht tussen de katten. Vooruit dan maar… Net als ze aanstalten maakt om met het tweetal mee te gaan, komt Fieke er aan lopen. De mest nog aan de laarzen van het uitmesten van haar stal en Tikko trippelt achter haar aan. Haar gezicht is altijd moeilijk te peilen, maar nu lijkt ze toch oprecht aangedaan. “Ama, jeetje”, zegt ze. “Alweer zo’n naar ongeluk. Ben je erg geschrokken?” Ze wringt zich behendig tussen Ama en Angelique in. “Wil je soms een nachtje bij mij slapen? Fijn dicht bij je eigen huis?”

Wil je dolgraag NU weten hoe het afloopt met Ama en Sietske en of de moordenaar van Koen Enkeldijk nog meer slachtoffers maakt? “Ingewikkeld” van Sietske van Niekerk is ook gewoon te koop bij de (online) boekwinkel, ISBN 9789462543782

Reacties