Idylle bij Vlinderommetje geopend

Foto: MJ Jonkers

Joop Verburg, voorzitter Natuurvereniging Zuidwolde begon de opening van de nieuwe Idylle niet met een lang verhaal, maar met een gedicht van eigen hand waarin hij zoals hij zelf aangaf, zijn gevoelens kon verwoorden.

DSCF7784

Opening

DSCF7797

Logisch want de pracht van zo’n nieuw stukje natuur is ook niet zo makkelijk in woorden te vangen. Zoals Verburg en later ook Roger de Groot aangaf: er  zijn heel wat vrijwilligershanden voor nodig geweest om dit stukje natuur aan de rand van Zuidwolde te scheppen.

DSCF7801DSCF7804

De officiële openingshandeling werd verricht door Roger de Groot die er zo te zien al rekening mee had gehouden dat er water aan te pas ging komen.

DSCF7775 DSCF7808

Nadat hij door het papieren scherm op de nieuwe vlonder was gelopen, liep hij over de stapstenen, met droge voeten, weer terug naar de oever.

DSCF7786 DSCF7792

Druk bevolkt

Wie nu een wandeling rond Idyllle maakt, kan bijna  niet geloven dat deze door mensenhanden gecreëerde natuur er nog maar zo kort ligt.

DSCF7872 DSCF7852

Het wemelt er namelijk al van de libellen, waterjuffers, meedere soorten hommels en bijen en natuurlijk: vlinders!

DSCF7849 DSCF7850

Kikkergekwaak overstemde soms de sprekers bijna en een belangrijke doelgroep van Idylle, kinderen, bleken zich er meteen ook prima te kunnen vermaken.

DSCF7857 DSCF7877

Idyllisch

DSCF7815

Voorzitter van de Vlinderstichting en de Nederlandse Bijenhoudersvereniging Kars Veling legde in het kort uit waarom plekjes als Idylle zo belangrijk zijn voor de natuur in het algemeen. Het gaat slecht met de vlinders en bijen in Nederland en in Drenthe zelfs nog slechter dan in de rest van het land.

DSCF7870

Die teruglopende populatie wordt veroorzaakt door een gebrek aan bloemenweides en bloemrijke bermen. Een bloemrijke Idylle biedt dan een thuishaven aan veel zeldzame soorten. Het Icarusblauwtje werd ter plekke al gespot en Veling liet afbeeldingen zien van vlindersoorten die men met de Idylle ook hoopt aan te trekken.

Fladderende verrassing

DSCF7817

DSCF7819

Als verrassing had Veling een bak vol vlinders meegenomen die Roger de Groot samen met de aanwezige kinderen los mocht laten.

 

DSCF7829

Dat leverde met recht “idyllische” plaatjes op toen de wolk vlinders wegfladderde en 1 vlinder meteen op een afgeplukte bloem neerstreek..

DSCF7826

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSCF7868

 

 

Reacties