Grote toename dating-fraude

Het aantal mensen dat slachtoffer wordt van datingfraude neemt toe.

Dat schrijft Trouw maandag op basis van cijfers van de Fraudehelpdesk. De Fraudehelpdesk vreest dat dit type fraude nog verder zal groeien, terwijl slachtoffers bijna nergens terecht kunnen voor hulp. De politie doet volgens de organisatie niets tegen datingfraude en zelf kan de helpdesk maar in beperkte mate steun bieden.

Wat is datingfraude

Datingfraudeurs benaderen mensen die openstaan voor een relatie. Ze zijn op zoek naar een nieuwe liefde via een datingsite, maar vrijgezellen worden ook benaderd via social media als Facebook. De fraudeur doet vaak alsof hij een Britse of Amerikaanse zakenman of militair is. Voor zijn werk zit hij bijvoorbeeld in West-Afrika of Afghanistan. De oplichter plukt foto’s van internet die hij gebruikt voor zijn ‘eigen identiteit’.

Na het eerste contact wordt geraffineerd ingespeeld op de gevoelens van zijn ‘prooi’. Het slachtoffer krijgt al snel de vraag via een andere manier met elkaar contact op te nemen, bijvoorbeeld via Skype of de mail. De fraudeur wil zo zijn slachtoffer weghalen van de datingsite. De beheerders van die sites voeren immers ook controles uit.

Op het moment dat er sprake is van een relatie, vraagt de datingfraudeur al snel om geld. Hij heeft geld nodig omdat hij zijn nieuwe liefde wil bezoeken, maar ook kan er sprake zijn van een noodgeval. Hij is plotseling ziek en moet naar het ziekenhuis of hij heeft een ongeluk gehad. Het zijn allemaal smoezen om geld los te peuteren bij zijn ‘geliefde’.

Als de fraudeur het idee heeft dat het slachtoffer grotere financiële reserves heeft, wordt de fraudevorm vaak uitgebreid in de richting van zogenaamde investeringsmogelijkheden, veilig te stellen erfenissen, weg te smokkelen goud, geld of juwelen. Het kan ook voor komen dat het slachtoffer de vraag krijgt geld, van andere slachtoffers, via de eigen rekening over te maken naar een andere bank.

Slachtoffer?crying-girl-on-bench

Mijn nieuwe liefde blijkt een datingfraudeur. Wat moet ik nu doen?

– Laat het weten aan de Fraudehelpdesk.
– Doe aangifte bij de politie. Laat in de verklaring opnemen dat u zich voelt opgelicht en dat u nooit geld zou hebben betaald als u had geweten dat alles een grote leugen was. Daarnaast eist u in de aangifte het geld terug van de oplichter.
– Verbreek ieder contact met de fraudeur. Blokkeer dus ook de e-mailadressen en telefoonnummers.
– Laat de datingsite weten dat u bent opgelicht zodat het account van de fraudeur kan worden verwijderd.
– Praat met iemand over wat er met u is gebeurd. Uw vertrouwen is geschaad en u moet verwerken wat er is gebeurd. U kunt ook naar uw huisarts gaan.

pima-county-assessor-board-of-equalization-cheat-raquel

Bron: fraudehelpdesk

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen