Fractievoorzitter Sterk Lokaal over vertrek Ard van der Tuuk

Foto: pixabay

Terwijl Drenthe zich in alle onschuld voorbereidde op het weekeinde, en zelfs het weer opklaarde, ontplofte in het provinciehuis in Assen een bom. Als de bekende donderslag bij de opklarende hemel werd het vertrek van gedeputeerde Ard van der Tuuk aangekondigd.

 

Persconferentie

De persconferentie was veelzeggend. Niet de vertrekkende gedeputeerde, maar de Commissaris van de Koning zat in het midden. Als om de strijdende partijen te scheiden. Het aansluitende interview van formateur Henk Brink was niet om aan te zien. Geen politieke verschillen, geen persoonlijke vetes, niemand is belangrijker dan de ander, en zo gingen de gemeenplaatsen maar door. Op de vraag of er gebrek aan vertrouwen was tussen de gedeputeerden antwoordde Brink eerst een duidelijk: “Nee”, maar daarna kwam toch het hoge woord eruit: “er zijn scheurtjes in het team.” Het besluit is “met elkaar genomen” en Ard van der Tuuk “heeft daar zijn conclusies uit getrokken”, aldus Brink. Mijn conclusie: Van der Tuuk is ontslagen, gedumpt! En dit is allemaal te wijten aan “verschillende bestuursstijlen”, en vooral “in het belang van Drenthe”. Laten we die twee stellingen eens onder de loep nemen.

Bestuursstijlen

Dat er verschillen in de stijl van besturen zijn is duidelijk. Henk Brink (VVD) is een duidelijke  realisator, type: niet praten maar aanpakken. Iemand die best eens een beetje wil meeveren  met de wensen van Provinciale Staten (PS), maar dan vooral met de coalitiepartijen en het  moet niet teveel gaan afwijken van zijn eigen plan. Dan Henk Jumelet van het CDA. Door de  wol geverfd als wethouder in Emmen. Politiek handig laverend, en met een paar leuke  dossiers in de achterzak (o.a. breedband internet) om leuke dingen te doen. Jumelet lijkt van  het type dat zijn werk in elk college kan doen. Hij trekt zijn eigen plan, maar heeft daarnaast ook goed oog en oor voor de wensen van PS. Namens de ChristenUnie zit Tjisse Stelpstra in  het college van Gedeputeerde Staten (GS). Stelpstra heeft herhaaldelijk laten zien een  regenteske bestuurder te zijn, die domweg orders van hogerhand uitvoert. Aan iedereen die  ‘onder’ hem in de hiërarchie zit heeft hij geen boodschap. Iemand zonder een duidelijke  eigen mening en zonder respect voor het Drents Parlement.  En dan Ard van der Tuuk. Schijnbaar wijkt zijn stijl zo af van die van de andere collegeleden,  dat hij mag vertrekken. Maar wat is dan die stijl? In het jaar dat ik met Van der Tuuk heb  gewerkt heb ik hem leren kennen als een vernieuwer en een verbinder. Hij is iemand die  bereid is te luisteren naar andere meningen, van wie dan ook. En hij was bereid daar  “conclusies aan te verbinden”. Namelijk om de zaken eens anders aan te pakken. En daar zal  de schoen wringen.

Niet alleen binnen GS zijn er verschillende bestuursstijlen. Ik kan me niet aan de indruk  onttrekken dat ook de PvdA-fractie twee kampen kent. Een kamp dat na de verkiezingen een  nieuwe richting in wil, en een kamp dat nog bezig is met de rouwverwerking van de  verkiezingen, en nog niet door heeft dat de PvdA het in Drenthe niet meer voor het zeggen  heeft. Die verdeelde fractie kon niet genoeg steun bieden aan Van der Tuuk in het college.

Het belang van Drenthe

Het ontslag van Van der Tuuk schijnt in het belang van Drenthe te zijn. Dat kan ik me moeilijk  voorstellen. Drenthe heeft ernstig behoefte aan een bestuur dat durft los te laten, dat werk  durft te maken van overheidsparticipatie en meer durft te luisteren naar de inwoners van Drenthe. Van der Tuuk is iemand die dat durft, en dat kost hem nu de kop. Zijn vertrek is  geenszins in het belang van Drenthe, maar lijkt wel de weg vrij te maken voor de rest van het  college om, zonder zich te storen aan PS en de inwoners van Drenthe, te doen wat ze zelf  willen.

Moeilijke tijden

Met het vertrek van Van der Tuuk kondigen zich moeilijke tijden aan voor Drenthe en de  Drentse politiek. Voor de vervanging van Van der Tuuk komen een aantal mensen in  aanmerking, zoals Roelie Goettsch en Ronald Koch uit de Statenfractie. Of misschien Agnes  Wolbert, Janny Vlietstra of Jacob Bruintjes. De tijd zal het leren. Maar wie het ook wordt, de  PvdA heeft in het college zware averij opgelopen. Wie het ook wordt, hij of zij zal in de pas  van het college moeten lopen om niet te eindigen als Van der Tuuk. En daarmee is de  vernieuwing van de politiek in Drenthe weer een aantal jaren uitgesteld.

Douwe Oosterveen,
Fractievoorzitter Sterk Lokaal

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen