Tweede Kamer vindt dat inloopspreekuur Juridisch Loket weer terug moet

Foto: mira66 / Foter / CC BY

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat het inloopspreekuur bij het Juridisch Loket moet blijven. Bij het loket kunnen mensen met een laag inkomen of een uitkering terecht voor juridische hulp.

Even binnenlopen bij het Juridisch Loket kan  namelijk niet meer. De  spreekuren zijn afgeschaft wegens bezuinigingen en mensen kunnen alleen nog op afspraak komen. Dat wordt  goedkoper en handiger geacht omdat mensen dan direct de juiste hulp zouden krijgen.

Een meerderheid van de Kamer wil echter dat de inloopspreekuren weer worden ingesteld.. Het is nu aan staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie om te zorgen dat het spreekuur weer terugkomt. Hoeveel dat precies kost, is niet bekend.

Kwetsbare mensen
Volgens Jeroen Recourt van de PvdA is het belangrijk dat het inloopspreekuur blijft, onder meer voor mensen die niet zelf de telefoon kunnen pakken om een afspraak te maken. “Dat zijn mensen die de Nederlandse taal slecht machtig zijn, of mensen die niet volgens een agenda leven of daklozen. Die kwetsbare mensen moet je juist helpen.”

Peter Oskam van het CDA wil ook dat het loket terugkomt: “Het juridisch loket is een efficiënte en toegankelijke manier om burgers te helpen. Veel van de problemen waarmee mensen aan de balie komen, worden snel opgelost zonder tussenkomst van advocaat. Grotere problemen worden voorkomen door tijdig te verwijzen naar bijvoorbeeld mediation. Het Loket draagt dus bij aan kostenbesparing en ontlasting van de rechtspraak op lange termijn.”

 

Lees ook:

Reacties