Hooikoortspatiënten opgelet; berk al vroeg in bloei

Foto:

Zuidwolde – Hooikoortspatiënten die gevoelig zijn voor de pollen van de berk kunnen nu al klachten hebben. Dit is vroeger dan normaal door een zachte februari- en maartmaand.

De berk bloeit normaal vanaf begin april, maar door de hoge temperaturen komen de berken al vroeg in bloei. De berk is grootste hooikoortsveroorzaker van de bomen en veroorzaakt zelfs bij een kleine hoeveelheid pollen al klachten.

Naast de berk zal ook de es de komende dagen in bloei komen. Ook die boom zorgt voor pollen die tot hooikoortsklachten kunnen leiden. Verder bloeien op dit moment ook de iepen, populieren, wilgen en de eerste haagbeuken. Pollen van deze bomen zijn licht allergeen en veroorzaken veel minder klachten.

Ook het gras groeit al flink en de verwachting is dat halverwege april patiënten met een allergie voor graspollen al klachten kunnen krijgen. Het pollen van gras is zeer sterk allergeen en veroorzaakt bij een paar miljoen Nederlanders hooikoortsklachten.

Februari had een gemiddeld record temperatuur van 8,2 graden en ook maart lijkt op een record af te gaan met een verwachte gemiddelde temperatuur van 9 graden.

In het noorden valt af en toe een bui waardoor de lucht kan schoonspoelen, maar veel betekenis heeft deze neerslag niet. De hoeveelheid pollen in de lucht gaat dan toenemen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen