Gastheren en gastvrouwen gezocht voor de Drents-Friese Grensstreek

Wie wil gastheer of gastvrouw worden?
Wie wil gastheer of gastvrouw worden?
Foto: IVN

Ruinen/Diever – Er worden gastheren en gastvrouwen gezocht voor de Drents-Friese Grensstreek. Woe belangstelling heeft, kan een cursus Gastheerschap aan voor recreatieondernemers volgen. In de Drents-Friese grensstreek bevinden zich op een beperkte oppervlakte maar liefst vijf grote natuurgebieden: Fochteloërveen, Drents-Friese Wold, Dwingelderveld, Holtingerveld en de boswachterij Ruinen.

Ook de sporen van de historie en cultuur zijn goed zichtbaar in het landschap. Vanuit het regionaal landschap werkt IVN samen om bezoekers en inwoners van de Drents-Friese grensstreek het landschap in al haar facetten te laten beleven en ervaren. De cursus Gastheerschap voor recreatieondernemers leert deelnemers alles over natuur, nationale parken, landschap en cultuurhistorie van de Drents-Friese Grensstreek. Na deelname  beschikt de geslaagde over vaardigheden om die beleving over te brengen naar je gasten. Het programma is op maat uitgewerkt per gebied en speelt in op de behoefte van ondernemers.

Programmaonderdelen

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten met excursies waarin ondernemers leren over het ontstaan van het landschap, de natuur, cultuurhistorie en recreatiemogelijkheden in hun omgeving. Er zijn lezingen en excursies. Later bieden we verdiepingsmodules aan om inspiratie en kennis op te doen over bepaalde onderwerpen die aanvullend zijn op de cursusonderdelen. Door deel te nemen bouw je samen met andere ondernemers aan een krachtig netwerk in de omgeving van je eigen bedrijf en versterken we het imago van de Drents-Friese Grensstreek.

Onderscheidend ondernemen

IVN heeft landelijk jarenlange ervaring opgebouwd met het trainen van ondernemers-netwerken in het ‘leren lezen’, begrijpen en promoten van hun regio. In het hele land zijn met deze methodiek sinds 2004 meer dan 3.000 ondernemers opgeleid. De cursus heeft een toegevoegde waarde voor zowel de ondernemer als de regio. Wim Meijberg, projectleider bij IVN en organisator van de cursuscyclus: ‘Door je gasten meer te vertellen over de natuur, en te betrekken bij de verhalen van het landschap en de cultuurhistorie, leren ze het gebied kennen en bouwen ze er een band mee op. Zo vergroot je de kans dat ze langer blijven of terugkomen om nog meer te ontdekken. Je bedrijf onderscheidt zich van anderen, je speelt  in op de behoefte van de recreant en je stimuleert het draagvlak voor behoud van het landschap bij toeristen en mensen uit de omgeving.’

De cursusdagen zijn maandagmiddag 23 januari, 6 februari, 13 februari en 6 maart 2023 van 13:30 – 16:30 uur. Kosten bedragen €150,-. Aanmelden kan via [email protected] Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Wim Meijberg, projectleider IVN, via [email protected]

(Foto: IVN)

Reacties

Cookieinstellingen