Bernadette van den Berg lijsttrekker voor de ChristenUnie in Drenthe

De CU-kandidaten bijeen.
De CU-kandidaten bijeen.
Foto: Foto CU

Assen – De leden van de ChristenUnie Drenthe hebben woensdagavond de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen in 2023 vastgesteld. Huidig fractievoorzitter Bernadette van den Berg (39) is opnieuw als lijsttrekker verkozen.  “Met deze lijst kiest de ChristenUnie voor ervaring én vernieuwing”, zegt voorzitter Gert Jan Bent..

Met Van den Berg heeft de ChristenUnie een ervaren politicus die met overtuiging het sociaal-christelijk geluid van de partij kan overbrengen. Van den Berg: “Ik heb er veel zin in om met dit team de verkiezingen in te gaan en in verbinding met onze mede-inwoners van Drenthe te zoeken naar het goede voor Drenthe”.

Op plek 2 staat Gerben Brandsema uit Meppel, die tot voor kort fractievoorzitter in de stad Groningen was. Ook Karolien Pouwels uit Hollandscheveld op plek 3, heeft veel politieke ervaring als raadslid en fractievoorzitter. Tjisse Stelpstra, huidig gedeputeerde namens de ChristenUnie, is op plek 27 de lijstduwer. Hij heeft aangegeven weer beschikbaar te zijn als gedeputeerde.

Op 22 staat oud-raadslid Jaap Wiechers uit Zuidwolde, op 25 huidig raadslid in De Wolden Corné den Hollander. Beide zijn lijstduwer.

Top 10 kandidatenlijst

1. Bernadette van den Berg – Assen (1983)
Bernadette is onze lijsttrekker voor de statenverkiezingen. Zij heeft zich de afgelopen periode als fractievoorzitter goed en krachtig geprofileerd. Zij is een sterk politicus en geeft inhoud aan het ChristenUnie-geluid. Zij is een verbinder zowel in de fractie als daarbuiten. In het dagelijks leven is zij werkzaam in het beleid en advies. 
2. Gerben Brandsema – Meppel (1986)
In de afgelopen vier jaar was Gerben fractievoorzitter in de stad Groningen. Dat heeft hij met verve vervuld. Vanwege zijn geestdrift, kennis, competenties en woonplaats zien we in hem een topkandidaat op plek 2. Gerben is werkzaam als adviseur integraal capaciteitsmanagement. 
3. Karolien Pouwels – Koopman – Hollandscheveld (1971)
Karolien is een bestuurlijk en krachtig persoon zowel in politiek, maatschappelijk als het bedrijfsleven. Haar veelzijdigheid is opvallend en indrukwekkend. Zij is heel open en toegankelijk. Ook heeft ze een uitgesproken idee wat duurzaamheid voor de provincie Drenthe moet betekenen.
4. Jasper Aikema – Beilen (1981)
Jasper is een stabiele denker en komt bedachtzaam over. Hij heeft verschillende bestuurlijke functies bekleed; meestal als tweede man, maar pakt ook met gemak een voortrekkersrol. Hij heeft deelgenomen aan het Proeflokaal en wil zich verder ontwikkelen in de provinciale politiek. Dagelijks is Jasper bezig in de ICT-branche.5.  Bert de Jonge – Assen (1959)
Rentmeesterschap en vanuit Bijbelse grondslag daar in de politiek handen en voeten aan geven, is voor Bert een grote drijfveer. Hij heeft veel kennis over duurzaamheid, energie-recht en CO2. Naast zijn dagelijkse werk als advocaat, is hij werkzaam geweest in verschillende organisaties als voorzitter van raden van toezicht en rekenkamer. 
6. Romeo Charmes – Assen (1956)
Romeo is een veelzijdige man en maakt makkelijk verbinding. Hij zet graag de ander centraal en houdt van analyseren. Vanuit diverse functies neemt hij veel ervaring mee op zowel economisch als sociaal-maatschappelijk vlak. Hij ziet voor zichzelf een rol weggelegd als goed getuige zijn van Gods bedoeling van mens op aarde. 
7. Gert Pronk – Beilen (1988)
Gert is politiek actief in zijn gemeente en heeft een echt ChristenUnie-profiel. Hij heeft meegedaan aan het Proeflokaal om ook te proeven aan en het verschil te ervaren met provinciale politiek. Daarin is hij op zoek naar uitdagingen. 
8. David de Jong – Peize (1961)
In een periode van 20 jaar is David politiek actief op allerlei niveaus binnen de ChristenUnie. Ook in het maatschappelijk veld heeft hij zich bestuurlijk ingezet. Hij is een echte verbinder en teamspeler. Hij is breed inzetbaar voor de partij, met bijzonder affiniteit voor duurzaamheid en onderwijs. 
9. Tineke Folkers – Dwingeloo (1984)
Tineke ondersteunt de fractie als ruim 5 jaar als medewerker. Zij is bekend met veel zaken rondom de fractie, het politieke veld en kent de provincie goed. Daarbij is zij een nuchtere vrouw met een heldere kijk op bestuur en mensen. Ze heeft een arbeidsrechtelijke en juridische achtergrond. 
10. Menne Kamminga – Leutingewolde (1967)
Menne is politiek actief in de gemeente Noordenveld. Hij kent de politiek goed en draagt het gedachtegoed van de ChristenUnie uit. Menne is dienstbaar, integer en kan zeer georganiseerd werken. Hij vervult diverse bestuursfuncties en is dagelijks werkzaam voor defensie. De volledige kandidatenlijst is te vinden op de website van de partij: https://drenthe.christenunie.nl/kandidatenlijst

Foto is van de ChristenUnie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen