Groot personeelstekort in kinderopvang Drenthe

Foto:

Assen – In Drenthe daalde het aantal WW-uitkeringen licht in oktober. De arbeidsmarkt blijft krap, vooral in bepaalde sectoren. Zo ook in de kinderopvang, daar zijn grote personeelstekorten en de verwachting is dat deze verder oplopen, zo meldt het UWV.

De kinderopvang heeft op dit moment landelijk een tekort van 5.000 medewerkers. Kinderopvangorganisaties moeten nu al steeds vaker een groep sluiten, omdat er te weinig pedagogisch medewerkers beschikbaar zijn. Tegelijkertijd worden er meer kinderen geboren en stijgt daardoor de vraag naar opvang. Het landelijk tekort loopt daarom op naar 7.000 medewerkers in 2031.

Kabinetsplannen

Het tekort is groter als rekening gehouden wordt met de kabinetsplannen om vanaf 2025 voor alle werkende ouders de kinderopvang voor 96% van het maximum uurtarief te vergoeden. De verwachting is dat meer ouders hierdoor gebruik gaan maken van kinderopvang. In dat geval kunnen de tekorten oplopen tot 29.000 medewerkers in 2031.

Ook in Drenthe is het moeilijk om personeel te vinden voor de kinderopvang. Op dit moment staan er in de provincie Drenthe 100 vacatures open voor medewerkers kinderopvang. Het is belangrijk om deze tekorten tegen te gaan, zodat ook de tekorten in andere sectoren verkleind kunnen worden. Opvang van kinderen is voor veel ouders namelijk een belangrijke randvoorwaarde om te kunnen werken.

Eind oktober telde Drenthe 4.214 WW-uitkeringen. Dat is 1,6% van de Drentse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe nam in oktober af met 23 uitkeringen (-0,5%) ten opzichte van vorige maand. Ten opzichte van oktober vorig jaar was er een ruime afname van 23,4%. Ook landelijk is een afname in WW-uitkeringen te zien.

Bron en foto: UWV.

 

Reacties

Cookieinstellingen