Waterschapsbelasting stijgt fors door energieprijzen en klimaatverandering

Foto:

Meppel – De waterschapsbelasting voor gezinnen met een eigen woning gaat volgend jaar met gemiddeld 30 euro omhoog. Dat verwacht de Unie van Waterschappen na een inventarisatie onder de 21 waterschappen. De waterschapsbelastingen stijgen volgens de Unie sterker dan de afgelopen jaren. Vorig jaar bedroeg de stijging voor gezinnen met een eigen woning nog 9 euro.

Volgens de Unie wordt de verhoging veroorzaakt door investeringen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen en de stijgende prijzen. “Waterschappen kregen in 2022 net zoals iedereen in Nederland te maken met grote prijsstijgingen. Met name de sterk gestegen energiekosten hakken er bij veel waterschappen behoorlijk in. Bij sommige waterschappen zijn de belastingontvangsten dit jaar onvoldoende om alle kosten te dekken”, aldus bestuurslid van de Unie van Waterschappen Vincent Lokin.

Verschilt per waterschap

Hoe hoog de waterschapsbelastingen zullen zijn, verschilt van waterschap tot waterschap. Gemiddeld betaalde een gezin met een eigen huis met een WOZ-waarde van 250.000 euro dit jaar 353 euro. In 2023 wordt dat gemiddeld 381 euro. Voor een woning van 325.000 euro gaat het om een gemiddelde stijging van 376 naar 405 euro. En voor een woning van 400.000 euro stijgt het bedrag gemiddeld van 398 naar 429 euro. Voor een alleenstaande huurder gaat het om een stijging van gemiddeld 156 euro dit jaar naar 168 euro in 2023.

De definitieve tarieven moeten overigens nog worden vastgesteld.

Bron: NieuwsNL/ANP. Foto: Pixabay.

Reacties

Cookieinstellingen