Veel animo voor rookmelder, maar hoe installeer je ‘m?

Foto:

Zuidwolde – Maar liefst 15% van de Nederlanders weet niet hoe hij of zij een rookmelder moet installeren. Dat blijkt uit onderzoek van MarketResponse in opdracht van Univé. De rookmelderplicht, die vanaf 1 juli ingaat, kan op veel steun rekenen: 82% vindt het een goede zaak.

Bovendien mag de overheid volgens 68% nog verder gaan en ook zaken als koolmonoxidemelders, brandblussers en blusdekens verplicht stellen.

Rookmelder ontbreekt
Uit haar onderzoek maakt Univé op dat bijna 30% van de Nederlanders nog niet volledig is toegerust op de rookmelderplicht die vanaf 1 juli ingaat. Maar liefst 19% van de respondenten geeft aan vooralsnog geen rookmelder in huis te hebben. Terwijl 1 op 10 Nederlanders wel over het apparaat beschikt, maar aangeeft dat het niet werkt of onjuist is geïnstalleerd.

Onvoldoende kennis
Volgens Erik Dokter, manager Verzekeringsbedrijf bij Univé, ontbreekt het nog bij best veel mensen aan kennis om een rookmelder te installeren. ‘Nu de ingangsdatum van de rookmelderplicht nadert en het een thema is in de media, ontvangen onze adviseurs hier vaker vragen over. Vooral het kiezen van de juiste plaats is voor veel mensen onduidelijk.’

Brandgevaar
Namens Brandweer Nederland zegt Carolien Angevaren blij te zijn met de houding die Univé onder Nederlanders gemeten heeft ten aanzien van de rookmelderplicht en andere maatregelen. ‘Ook al is er voor sommigen nog werk aan de winkel om een rookmelder te installeren deze maand, het laat zien dat bewoners brandgevaar in huis serieus nemen. Men is bereid om maatregelen te nemen om de ellende die een woningbrand veroorzaakt te voorkomen,’ aldus Angevaren. ‘Een rookmelder kan levens redden en is daarom van essentieel belang.’

Lees hier meer: https://www.unive.nl/woonverzekering/onderzoek-brandpreventie

Bron en foto: Univé.

Reacties

Cookieinstellingen