De Jonge: Duurzame woning voor iedereen

Foto:

Assen – Woonminister Hugo de Jonge wil dat een duurzame woning voor iedereen te realiseren is. Zo wil hij het onder meer mogelijk maken dat mensen met lagere inkomens tegen 0 procent rente kunnen lenen om hun woning energiezuiniger te maken. Ook wil De Jonge andere voorwaarden versoepelen zodat meer mensen via aantrekkelijke regelingen aan de slag kunnen met de isolatie van hun huis, de aanschaf van een (hybride) warmtepomp en een fornuis op elektriciteit.

Het is de bedoeling dat de maatregelen -een uitwerking van het coalitieakkoord- stapsgewijs worden ingevoerd. De gebouwen met de slechtste energielabels (E, F, G) worden als eerste aangepakt.

Een duurzame woning voor iedereen “is goed voor het klimaat, voorkomt een hoge energierekening en maakt ons minder afhankelijk van aardgas”, aldus De Jonge. “Dit doen we door mensen beter op weg te helpen hoe zij hun woning kunnen isoleren en door het wegnemen van financiële drempels. We willen voorkomen dat mensen onnodig op hoge kosten worden gejaagd.”

De verduurzaming van woningen, winkels en andere gebouwen moet “aanzienlijk versnellen” om de doelen voor 2030 te halen. Er komen ook wettelijke eisen aan huurwoningen. Eerder maakte het kabinet al bekend dat per 2026 de warmtepomp of een duurzaam alternatief verplicht wordt bij vervanging van een cv-installatie.

 

Bron: NieuwsNL/ANP. Foto: Pixabay.

Reacties

Cookieinstellingen