Juni is het nieuwe juli

Foto:

Zuidwolde – Sinds begin vorige eeuw is de temperatuur in ons land in alle maanden toegenomen, gemiddeld met ruim 1,6 graden. De maand juni is nu even warm als juli in het klimaat van 1930. Daarmee is juni het nieuwe juli, meldt het KNMI.

De snelheid van de opwarming per maand verschilt weliswaar sterk van jaar tot jaar, maar toch: ‘Toevallig een aantal jaren met wat koudere aprilmaanden door wat vaker wind uit het noorden kunnen ervoor zorgen dat de trendlijn tijdelijk minder snel oploopt of zelfs een afkoeling laat zien (zoals in de jaren ’70). Deze toevallige variaties verdwijnen als we over het hele jaar middelen. Wat overblijft is een gestage opwarming,  die grotendeels wordt veroorzaakt  door de toenemende  hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer’, aldus het KNMI. Lees meer in een uitgebreid artikel met grafiek.

Nu is het nog zeker geen juni, en komend weekend ook niet qua temperaturen, die in maart of april niet zouden misstaan. Maar na maandag wordt het geleidelijk wel weer warmer.

Bron: KNMI. Foto: iStock.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen