Op jacht naar de teek | tuintekentellers gezocht

Foto:

Zuidwolde – Geen leuke gedachte, maar jaarlijks worden naar schatting 500 duizend tekenbeten opgelopen in de tuin. Uit een analyse van tekenbeetmeldingen via Tekenradar.nl blijkt dat vanuit elke gemeente meldingen uit de tuin komen. Ook uit onze landelijke omgeving. Om erachter te komen waar in de tuin hoeveel teken zitten zoekt Wageningen University 30 tuintekentelteams die van 11 tot en met 19 juni in hun tuin teken gaan vangen.

Op basis van het aantal meldingen van tuintekenbeten via Tekenradar.nl over de afgelopen 10 jaar, gaat de gemeente Westvoorne in Zuid-Holland aan kop wat betreft het aantal tuintekenbeten per 100.000 inwoners. Rozendaal, Schouwen-Duiveland, Terschelling en Westerveld staan op plaats 2 tot en met 5.

Groningen

Qua totaal aantal meldingen van tuintekenbeten spant de gemeente Groningen de kroon, gevolgd door Schouwen-Duiveland, Apeldoorn, Amsterdam en Ede. Opvallend is dat er vanuit elke gemeente in Nederland tekenbeten uit de tuin worden gemeld. De volledige ranglijst staat op Nature Today. Emmen staat in de middenmoot, op plek 97.

Het is nog volledig onduidelijk waar de teken in de tuin zich bevinden. Zitten ze in het gras? In de borders? In de moestuin? En hoeveel teken zijn er per vierkante meter? De Tuintekentelling van 11 tot en met 19 juni moet antwoord bieden op die vragen.

Arnold Van Vliet, coördinator van Nature Today en bioloog aan Wageningen University: “Voor het onderzoek hebben we 30 tuintekentelteams nodig. De teams krijgen een tekenvangkit en voordat ze daadwerkelijk teken gaan vangen en tellen, krijgen zij instructie van onderzoekers van Wageningen University. Aanmelden kan tot en met 29 mei via NatureToday.com.”

Bron: Nature Today. Foto: Pixabay.

 

Reacties

Cookieinstellingen