Campagne in Drenthe: ‘Bent u voorbereid op uw laatste levensfase?’

Foto:

Zuidwolde – In de landelijke media komt met regelmaat de SIRE-campagne voorbij met als slogan: ‘De dood. Praat erover. Niet eroverheen’. De campagne moedigt mensen aan om meer over de dood te praten en het onderwerp uit de taboesfeer te halen. Ruim een derde van de Nederlanders blijkt het ongemakkelijk te vinden om over de dood te praten.

In Drenthe is daarom een regionale campagne opgezet, met als thema ‘Voorbereiding Laatste Levensfase’. De campagne richt zich enerzijds op de inwoners van Drenthe en anderzijds op mensen die werkzaam zijn in de zorg- en welzijnssector.

Behoefte aan gesprek

“Vaak horen we dat mensen behoefte hebben om in gesprek te gaan over hun wensen en vragen over de laatste levensfase, maar dat ze het in de praktijk toch niet doen”, vertelt projectleider Hennita Schoonheim (links op de foto). “Zo heeft slechts een beperkt deel van alle kwetsbare ouderen in Drenthe de eigen wensen vastgelegd bij de huisarts. Met onze campagne willen we stimuleren dat mensen gaan nadenken over hun laatste levensfase, dat ze hierover in gesprek gaan met hun huisarts of een andere zorgaanbieder en dat ze hun wensen ook vastleggen. Denk aan vragen als: Wat vind ik belangrijk? Wat wil ik wel, of juist niet? Hoe denk ik bijvoorbeeld over reanimatie, euthanasie, of het doneren van weefsel en organen? Waar zou ik willen sterven, als ik de keuze heb? Thuis, in het ziekenhuis of in een hospice?”

Schoonheim benadrukt dat het niet alleen om 70-plussers gaat. “Natuurlijk, voor mensen op hoge leeftijd komt het levenseinde steeds dichterbij, maar dat geldt ook voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Voor hen kan de laatste levensfase al op jonge leeftijd beginnen. Het is dus nooit te vroeg om na te denken en in gesprek te gaan over de dood. Door nu al belangrijke zaken te regelen, geeft dat heel veel rust en duidelijkheid voor later. En niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor je naasten en voor de mensen die werkzaam zijn in zorg en welzijn.”

Zie www.voorbereidinglaatstelevensfase.nl.

 

Bron en foto: ACP Drenthe e.o.

Reacties

Cookieinstellingen