Coronagolf zwakt af | Meeste besmettingen nu in het Noorden

Foto:

Meppel – In de noordelijke provincies worden naar verhouding de meeste coronagevallen vastgesteld. Volgens het RIVM komt dit doordat we hier in de afgelopen tijd juist minder besmettingen hadden. Andere delen van het land hadden in de afgelopen maanden veel positieve tests en daar zijn nu meer mensen immuun.

Ook blijkt dat het aantal positieve coronatests vooral onder jongeren nu snel daalt. Deze groep had eerder juist veel besmettingen, en ook hierbij geldt dat er waarschijnlijk veel jongeren immuun zijn.

Daling
Hoe dan ook: de omikrongolf van het coronavirus zwakt snel af. In de afgelopen week zijn 310.144 positieve testuitslagen geregistreerd. Dat is 37 procent minder dan de week ervoor. Het aantal positieve tests daalt voor de tweede week op rij. “De daling in de besmettingsgolf lijkt ingezet”, concludeert het RIVM dan ook. In de afgelopen week belandden 1214 mensen in het ziekenhuis met het coronavirus onder de leden. Dat is 12 procent minder dan een week eerder.

Reproductiegetal 0,83
Het reproductiegetal is gedaald naar 0,83. Dat is het laagste niveau sinds eind juli, zeven maanden geleden. Het reproductiegetal geeft aan hoe snel het coronavirus zich verspreidt. Een cijfer van 0,83 betekent dat een groep van honderd besmette mensen gemiddeld 83 anderen aansteekt. Zij dragen het virus over aan zo’n 69 mensen, die vervolgens ongeveer 57 mensen besmetten. Bij elke stap wordt de groep besmette mensen iets kleiner. Hoe verder het getal onder de 1 komt, hoe sneller het aantal nieuwe gevallen daalt.

In mei 2020, na de eerste golf, stond het reproductiegetal op zijn laagste niveau. Het was toen 0,48. Het hoogste peil dateert van afgelopen juli, de ‘dansen met Janssen’-golf. Toen kwam het reproductiegetal op 3,02 uit.

Bron: NieuwsNL/ANP. Foto: Pixabay.

Dossier: Corona nieuws

Reacties

Cookieinstellingen