We gaan weer terug naar normaal

Foto:

Meppel – Minister Kuipers van Volksgezondheid geeft vanavond een nieuwe persconferentie over de coronamaatregelen. Er is al uitgelekt dat er verregaande versoepelingen komen en dat de meeste maatregelen per 25 februari worden opgeheven. Volgens diverse bronnen blijft alleen een aantal basisadviezen overeind, waaronder geen handen schudden, ventileren en testen bij klachten. We gaan weer terug naar normaal.

Het kabinet beslist vandaag definitief over de voorgenomen versoepelingen. Het OMT heeft zich er al over gebogen en heeft volgens ingewijden geen bezwaar. Over de voorgestelde maatregelen zegt het OMT dat die “waarschijnlijk slechts een beperkt effect hebben op de piekbezetting in de ziekenhuizen en op de ic”. Daarom zijn ze “verantwoord”, zeggen de adviseurs, wier advies belangrijk is voor het kabinet.

Grotere verantwoordelijkheid
Verder “dienen maatregelen te allen tijde weer opgeschaald te kunnen worden als de situatie daartoe noodzaak geeft, zoals het ontstaan van een nieuwe variant”, schrijven de adviseurs. En ze adviseren dat het verder verruimen van de coronaregels samengaat met “grotere verantwoordelijkheid naar, én bij, kwetsbare personen.”

Kortere isolatie
Kuipers zei eerder ook dat hij het OMT heeft gevraagd of de periode van isolatie na een coronabesmetting kan worden ingekort, omdat mensen van de omikronvariant gemiddeld minder lang ziek zijn. Nu moet iemand na een positieve test minstens een week in afzondering. Door het hoge aantal besmettingen leidt dit tot veel uitval van personeel in cruciale sectoren als zorg, onderwijs en openbaar vervoer.

19:00 uur
Vanavond zullen we het allemaal horen. De persconferentie begint om 19:00 uur en wordt live uitgezonden op diverse radio-, tv- en internetkanalen. Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis is premier Mark Rutte daar niet bij. Hij heeft een debat in de Eerste Kamer.

Bron: NieuwsNL/ANP. Foto: Pixabay.

Dossier: Corona nieuws

Reacties

Cookieinstellingen