Burgemeesters willen ander coronabeleid

Foto:

Meppel – De burgemeesters van zo’n dertig steden schrijven in een noodkreet aan het kabinet dat het coronabeleid fundamenteel moet worden herzien. De logica in het coronabeleid is zoek. Dit beleid trekt een te zware wissel op burgers en lokaal bestuur, schrijven de burgemeesters Femke Halsema (Amsterdam) en Paul Depla (Breda) in een opiniestuk in de Volkskrant mede namens hun collega’s. Ook burgemeester Marco Out van Assen, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad Drenthe, heeft de brief ondertekend.

“Het is feitelijk onmogelijk maar ook rechtsstatelijk onwenselijk om met repressie burgers dwingend te overtuigen van de juistheid van maatregelen. Het put het handhavingsapparaat niet ­alleen uit, maar een repressieve overheid komt tegenover zijn eigen burgers te staan. Juist nu veel burgers het water aan de lippen staat mag het coronabeleid daar niet onder bezwijken. Dan brokkelt het gezag juist verder af”, schrijven de burgemeesters.

Extra vergadering

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio komt vandaag digitaal bijeen voor een extra vergadering. De burgemeesters willen dat het kabinet nog deze week aan de horeca- en cultuursector laat weten hoe hun nabije toekomst eruitziet. Het beraad wil dat er “echt een concreet plan” op tafel komt. Zij vinden dat het kabinet niet meer kan wachten tot volgende week dinsdag, zoals bij de vorige persconferentie is aangekondigd. Volgens de burgemeesters zijn versoepelingen mogelijk, maar als dat om dringende medische redenen niet kan moet het kabinet dat helder en duidelijk uitleggen en ook zeggen wanneer de deuren dan wel open kunnen, aldus het beraad.

Ondertussen beleeft Europa vandaag mogelijk een primeur. De coronakaart van het werelddeel zou weleens volledig donkerrood kunnen kleuren. Oorzaak is de razendsnelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus. In de afgelopen week stonden 186 regio’s op donkerrood. Heel Roemenië was rood, net als delen van Polen en Hongarije, bij elkaar 25 regio’s. Geen enkele streek kleurde oranje of groen, en dat was nog niet eerder voorgekomen. Nederland kleurt vandaag in elk geval weer volledig donkerrood, voor de tiende week op rij. In elke provincie stijgt het aantal positieve tests snel.

Booster effectief

Lichtpuntje is dat de ziekenhuis- en sterftecijfers blijven dalen. Ook blijkt uit het eerste onderzoek van het RIVM naar de boostercampagne dat deze derde vaccinatie “zeer effectief” is tegen ernstige gevolgen van Covid-19. De booster beschermt 97 procent tegen ziekenhuisopname en 98 procent tegen ic-opname.

Bron: NieuwsNL/ANP. Foto: Pixabay.

Dossier: Corona nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen