Nog geen grote versoepelingen in zicht

Foto:

Het ligt niet voor de hand dat er vanaf volgende week alweer grote versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk zijn. Dat zei OMT-lid Marc Bonten in Nieuwsuur. Volgens Bonten is vanwege de omikronvariant nog altijd voorzichtigheid geboden en moeten mensen “niet te veel hoop” hebben dat alle maatregelen van tafel kunnen.

Vrijdag komt het OMT weer bij elkaar om het kabinet te adviseren. Mede op basis van dat advies wordt een week later een besluit genomen over een eventuele verlenging van de lockdownmaatregelen zoals die nu gelden.

Meer informatie
Bonten hoopt dat wetenschappers de komende dagen nog meer informatie over de omikronvariant van het virus kunnen delen. Duidelijk is dat deze variant besmettelijker is, maar mensen minder ziek lijkt te maken. Het is nog de vraag in hoeverre mensen die met deze virusvariant besmet zijn de zorg nog kunnen overbelasten. Het is volgens hem “cruciaal” dat genoeg mensen een boosterprik nemen om de zorgpiek zo laag mogelijk te houden.

Booster nodig
Het zetten van boostervaccinaties tegen het coronavirus gaat sneller dan verwacht, maar demissionair zorgminister Hugo de Jonge benadrukt dat op dit moment nog onvoldoende mensen de extra prik zijn komen halen. De scheidende coronabewindsman – eind deze week geeft hij het stokje over aan zijn beoogde opvolger Ernst Kuipers – benadrukt dat de boosterprikken “heel erg helpen” om de naderende besmettingsgolf als gevolg van de omikronvariant het hoofd te bieden. Ze zijn ook “echt nodig”, omdat de oorspronkelijke vaccinaties onvoldoende bescherming bieden.

Stjiging
Het aantal nieuwe coronagevallen steeg weer de afgelopen dagen. Het OMT signaleert in zijn nieuwste advies “een grote toename van meldingen van positief geteste personen die recentelijk vanuit het buitenland naar Nederland zijn gereisd”. De deskundigen verwachten dat dit aantal in de komende weken en maanden verder zal toenemen.De komende tijd zal moeten blijken of met het aantal besmettingen ook het aantal ziekenhuisopnames weer gaat oplopen.

Bron: NieuwsNL/ANP. Foto: Pixabay.

Dossier: Corona nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen