Dorpshuizen en wijkcentra getroffen door coronavirus

Neie punt.
Neie punt.
Foto: Artizzl Media

Zuidwolde – De maatregelen die de landelijke overheid heeft genomen ter bestrijding van het coronavirus hebben grote gevolgen voor de dorps- en wijkgemeenschappen in het land. “Het heeft ons, belangenbehartigers van het burgerinitiatief, zeer verbaasd dat de dorpshuizen en wijkcentra tot op heden uitgesloten zijn van de ‘Tegemoetkoming schade COVID-19’, zegt Ilse Duursma namens de Overijsselse Vereniging van Krachtige Kernen. Haar boodschap geldt ook voor Drenthe.

Dorpshuizen in De Wolden draaien ook al weken niet, alleen in Ruinerwold is in De Buddingehof een ruimte ingericht voor een hoestspreekuur van de gezamenlijke huisartsen in de Wijk, Ruinen, Ruinerwold en Koekange. Dat loopt volgens beheerder Ronald Buld prima. Hij maakt de boel extra schoon en voert tevens het nodige (achterstallige) onderhoud uit.

Aan de lijst met SBI-codes die voor de tegemoetkoming in aanmerking komen, moet volgens Duursma zeer snel die van de dorps- en buurthuizen worden toegevoegd. Voor de toekomst van deze belangrijke voorzieningen voor dorpen en wijken is deze verruiming noodzakelijk”, aldus de OVKK, LVKK en LSA Bewoners.

Ontmoetingsplek kwijt

De dorpshuizen en wijkcentra hebben hun activiteiten moeten staken, waardoor bewoners hun ontmoetingsplek en sociale contacten kwijt zijn. De organisaties maken zich grote zorgen over het voortbestaan van de dorpshuizen en wijkcentra. Door de wegvallende opbrengsten van verhuur, grote activiteiten en consumpties staat de exploitatie onder grote druk. “Ontmoetingsplekken zijn het kloppend hart van een kern. Die zijn na deze crisis van essentieel belang en mogen niet sluiten. Daarom gaan we als OVKK in kaart brengen wat er nu nodig is om straks nog een kulturhus of dorpshuis te hebben in de kernen van Overijssel”, legt Ilse Duursma, voorzitter van de OVKK vastberaden uit.

Als de dorpshuizen en wijkcentra omvallen, betekent dit het wegvallen van een sociaal anker, waaraan juist na de crisis grote behoefte zal zijn. Niet alleen voor de bewoners maar ook voor de grote groep (veelal vrijwilligers; soms met een betaalde beheerder) die het dorpshuis of wijkcentrum draaiend houden, zijn de gevolgen immens. Juist deze tijd laat zien hoe groot onze behoefte is aan contact en ontmoeting!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen