Rondleiding op nieuwe natuurbegraafplaats Meppen

Paringswiel Juffers
Foto: Eigen foto

Meppen – Steeds meer mensen kiezen voor natuurbegraven. Door deze groeiende vraag naar natuurbegraven komen er meer natuurbegraafplaatsen bij. Ook in het Drentse plaatsje Meppen opent dit jaar een natuurbegraafplaats.  Op zondag 22 maart houdt de natuurbegraafplaats een eerste rondleiding. Natuurbegraafplaats Mepperdennen is 22 hectare groot en ligt in een relatief jong bos vlakbij Meppen, in de gemeente Coevorden. Het is er heel stil, het enige wat je hoort zijn de vogels. Een bijzonder geschikte plek voor een natuurbegraafplaats.  Grafrust is hier ook echt eeuwigdurende rust.

Bij Natuurbegraafplaats Mepperdennen staat de natuur voorop, waarbij de verbinding tussen mens en natuur centraal staat. De natuurbegraafplaats wil de natuur in het jonge bos verder ontwikkelen. Er worden open ruimtes in het dicht op elkaar staande bos gecreëerd, en er is een natuurbeheerplan om meer variatie in het bos aan te brengen en de ecologische waarde te verhogen. De opbrengst van de graven komt deels ten goede aan de natuur.

Troostrijke natuur

Bij natuurbegraven kunt u zelf een laatste rustplaats uitkiezen voor uzelf of uw naasten. De meeste mensen die kiezen voor natuurbegraven doen dat bij leven. Ze vinden het prettig dit vooraf te regelen om zo hun nabestaanden te ontzorgen en moeilijke keuzes te besparen. Daarnaast is eeuwigdurende grafrust voor veel mensen aantrekkelijk. Dankzij deze grafrust blijft dat stukje natuur ook voor altijd natuur. Wat meespeelt in de populariteit van natuurbegraven, is dat veel mensen het een mooie  gedachte vinden om terug te keren naar de natuur. De natuur is troostend voor nabestaanden en verzorgt bovendien het onderhoud.

Momenteel wordt het ontvangsthuis gebouwd, een duurzaam houten gebouw met daarin het informatiecentrum en een ruimte voor een bescheiden plechtigheid.  De plechtigheid kan heel persoonlijk worden ingevuld, rekening houdend met natuur en omgeving.

Afbreekbaar

Kleding van de overledene en de kist zijn bij natuurbegraven van biologisch afbreekbaar materiaal, bijvoorbeeld een mand van riet of een kist van onbewerkt hout. Ook de grafmarkering is natuurlijk; een eenvoudige boomschijf met inscriptie. Een graf is altijd makkelijk weer terug te vinden dankzij de GPS-coördinaten die de nabestaanden ontvangen.

Voor geïnteresseerden verzorgt de natuurbegraafplaats op zondag 22 maart om 14:00 uur een eerste rondleiding. Deze start vanaf de parkeerplaats bij het ontvangsthuis aan de Zwarte Hurenweg 1 in Meppen, en duurt ongeveer anderhalf uur. Voor meer informatie over de natuurbegraafplaats of om u aan te melden voor de rondleiding  kunt u terecht op www.mepperdennen.org

Reacties