Paardensport is de populairste sport in Drenthe

Maikel van Mierlo
Foto: CH De Wolden
Zuidwolde – Van alle sporten is paardensport het populairst onder inwoners van Drenthe. Dit blijkt uit bureauonderzoek van online warenhuis beslist.nl, dat naging in hoeverre sportprestaties van Nederlandse profsporters invloed hebben op lidmaatschappen bij sportverenigingen. Ook de populariteit van verschillende sporten op provinciaal niveau werden onder de loep genomen.
Dat paardensport zo populair is, weten de inwoners van De Wolden als geen ander. Het aantal maneges is groot, r komen vele toppaarden uit de regio en het aantal evenementen op hippisch gebied is enorm. Het CH De Wolden spreekt wat dat betreft natuurlijk boekdelen, maar ook kleinere concoursen zoals in de Wijk en Zuidwolde staan in de belangstelling. Vanaf 6 september is Ruinen het toneel van het springconcours van De Vrederuiters, dat in een gloednieuwe ring.

Korfbal

Als veel mensen in een regio dezelfde sport beoefenen, doet de omgeving vaak mee. De populariteit van een sport verschilt dan ook per regio. Dat is goed te zien binnen het onderzoek. Ten opzichte van andere provincies is paardensport het populairst in de provincie Drenthe. In de naastgelegen provincie Friesland is korfbal de populairste sport en in Groningen is dit judo.

Autosport

Zowel autosport fans als handbal fans waren lange tijd niet verwend met vooraanstaande Nederlandse successen. Totdat de Nederlandse handbaldames – met Tess Wester op doel – en Max Verstappen zich plots begonnen te mengen in de strijd om de grote prijzen. Zij wonnen daarmee niet alleen bekers en medailles, maar zij riepen hiermee ook aan halt toe aan de dalende ledencijfers bij handbal- en auto sportverenigingen.

Sinds het debuut van Max Verstappen is het aantal leden fors toegenomen. Ook het succes van de handbalvrouwen, op het EK in 2016, heeft voor een stimulans gezorgd in het aantal inschrijvingen. Dankzij recente successen van de voetbalvrouwen wordt hetzelfde effect binnen vrouwenvoetbal ook verwacht voor 2018. Bij onder meer tennis en volleybal, waar de afgelopen jaren weinig internationale successen werden geboekt, werd de dalende lijn juist niet doorbroken.

Alle onderzoeksresultaten, inclusief de populairste sporten per provincie, zijn terug te vinden op https://www.beslist.nl/info/sportsuccessen.html

Reacties