Forse daling WW-uitkeringen in Drenthe

Foto: UWV

Zuidwolde – Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe neemt in juli opnieuw fors af. Aanhoudende economische groei zorgt voor betere perspectieven voor werkzoekenden. Toch zijn er sectoren waar de werkgelegenheid juist terugloopt. In de financiële dienstverlening neemt het aantal banen al jaren af.

Eind juli telde Drenthe 8.557 WW-uitkeringen. Dat is 3,4% van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe nam in juli af met 443 uitkeringen (-4,9%). In juli daalde de WW vooral in bouw, landbouw en uitzendsector. Vanuit onderwijs en vervoer & opslag nam de WW afgelopen maand toe. Ten opzichte van een jaar geleden verstrekte UWV in Drenthe 28,7% (3.452) minder WW-uitkeringen.

Dienstverlening

In de financiële dienstverlening daalt het aantal banen al jaren. Hoewel het in Drenthe om een kleine sector gaat, krimpt deze relatief sterk. Eind juli 2018 zijn er in Drenthe 442 WW-uitkeringen vanuit banken of verzekeraars. Ruim de helft van de WW-gerechtigden had een bedrijfseconomisch of administratief beroep. Het aantal WW-uitkeringen neemt wel af ten opzichte van vorig jaar (-7,5%), maar duidelijk minder dan gemiddeld in Drenthe (-28,7%). Dit geldt met name voor de banken, waar zelfs sprake is van een lichte stijging (0,7%). UWV publiceerde op 15 augustus de factsheet Financiële dienstverlening over de ontwikkelingen in de sector (zie link).

Meer digitale dienstverlening zorgt in de financiële sector voor het sluiten van fysieke kantoren. Voor financieel-administratief medewerkers, receptionisten en administratief medewerkers zijn de kansen hierdoor afgenomen. Ook in andere sectoren zorgt de digitalisering voor banenverlies van administratieve krachten. Administratief personeel heeft hierdoor moeite met het vinden van werk. Voor hen kan het perspectief bieden om te kijken naar gerelateerde beroepen. Zo zijn de perspectieven op werk bijvoorbeeld beter als medewerker klantenservice, intercedent of medewerker personeel & organisatie.

Afname WW in heel Nederland

In Nederland kwam het aantal WW-uitkeringen eind juli uit op 279.360. Dat is 3,1% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren dat er 287.945. In de afgelopen maand nam het aantal WW-uitkeringen landelijk af met 3,0% (-9.415). Alle provincies laten in juli een daling van het WW-bestand zien. De sterkste daling ten opzichte van vorige maand hebben de noordelijke provincies.

In alle drie de noordelijke provincies nam de WW in juli fors af. Ook de sterke afname van ruim een kwart WW-uitkeringen ten opzichte van vorig jaar deed zich overal in Noord-Nederland voor.

  • UWV verstrekte eind juli in de provincie Groningen 9.415 WW-uitkeringen; 5,3% minder dan vorige maand. In Groningen was het aantal WW-uitkeringen eind juli 28,7% lager dan vorig jaar.
  • Het aantal WW-uitkeringen in Friesland is in juli met 6,1% gedaald naar 10.719. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Friesland sprake van een daling van 27,3%.

Reacties