Wereld Parkinson Dag: ‘Ziekte heeft veel impact op de patiënt en op diens partner of mantelzorger’

11 apr 2023, 9:13 Regio De Wolden
fp 2isala parkinson070423 scaled
Rienk Sybrandi en Marian Scholing.

Zuidwolde - Het is vandaag Wereld Parkinson Dag. Op dit moment is Parkinson de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. Dat komt omdat aan de ene kant de diagnose sneller gesteld wordt en dat mensen op jongere leeftijd de diagnose krijgen, maar ook de leefstijl speelt een rol.

"Een actief leven, gezond eten - denk aan onbewerkte vezelrijke voeding, groente, fruit, noten, zaden en olijfolie oftewel het zogenoemde mediterraan dieet - helpen zeker mee in het voorkomen van Parkinson", zegt Rienk Sybrandi, specialist ouderengeneeskunde bij Noorderboog. "Er zijn heel veel beweegclubs voor mensen met Parkinson. Van bewegen ga jij je beter voelen en als je het samen doet, heb je ook lotgenotencontact", vult Parkinsonverpleegkundige Marian Scholing van Isala aan.

Samenwerking

Al jaren werkt Isala in de zorg voor mensen met de Ziekte van Parkinson samen met Noorderboog. Bij Noorderboog bieden ze Parkinson Revalidatie Opname aan, bijvoorbeeld wanneer de medicatie niet meer goed is ingesteld. "Daar gaan wij dan in Noorderboog mee aan de slag, zodat iemand na een korte opname weer naar huis kan", vertelt Sybrandi. "Of lichamelijk gaan sommige dingen niet meer. Door hier een aantal weken te revalideren, leert iemand hoe het nog wel kan en wat wel lukt. Daarna gaat diegene gewoon weer naar huis en dus niet naar een verpleeghuis."

Dankzij de Parkinson Revalidatie Opname, wordt een opname in het ziekenhuis voorkomen, reageert Scholing. "Het ziekenhuis is niet de beste omgeving voor een parkinsonpatiënt. Noorderboog combineert ziekenhuiszorg en een huiselijke omgeving." Overdag kunnen patiënten meedoen met de dag revalidatie voor Parkinsonpatiënten in Noorderboog.

Ziekte

Parkinson is een hersenziekte waarbij cellen die dopamine aanmaken afsterven. Daardoor krijgen mensen moeite met bewegen en problemen met denken en praten. Zodra de diagnose is gesteld, kan medicatie heel veel doen. Scholing: "Als de medicatie goed is ingeregeld, kun je er jaren goed mee leven." Maar omdat Parkinson een progressieve ziekte is, komt er een moment dat de medicatie minder goed werkt. "De dosering moet omhoog, of de tijdsinterval tussen innamemomenten moet korter", zegt Sybrandi. "Een andere mogelijkheid is een pompje met medicatie als tabletten niet voldoende meer werken."

Marian Scholing kan vaak al zien hoe het gaat met iemand, zodra die uit de wachtkamer naar de spreekkamer komt lopen. "Daarnaast helpt luisteren. Veel luisteren en de goede vragen stellen, zowel aan de patiënt als aan de partner- als mantelzorger."

Symptomen

Enkele symptomen zijn stijve spieren, trager bewegen, moeite met kleine bewegingen, of angstig zijn. "Parkinson is veel meer dan een oudere met trillende handen. Mensen hebben vaak motorische en niet-motorische problemen", concludeert Scholing. "Dat maakt dat de ziekte veel impact op de patiënt maar ook op diens partner of mantelzorger heeft. Het kan iedereen overkomen, ook op jonge leeftijd."