Vrijwilligers van CAMRAS in Dwingeloo gaan maanmissie volgen

Foto:

Dwingeloo – Als alles volgens plan verloopt, gaat in Florida vandaag voor het eerst een nieuwe generatie raket van het Amerikaanse maanprogramma de lucht in. In Dwingeloo wordt dit op de voet gevolgd met de radiotelescoop, door vrijwilligers van CAMRAS.

Het is een onbemande missie. Aan boord van de raket zitten nu nog dummypoppen. Zij draaien een paar rondes om de maan en moeten na ruim een maand weer in zee landen. Maar aan boord van de raket zijn ook tien kleinere satellieten. Deze worden onderweg naar de maan geworpen voor verschillende experimenten.

Bij CAMRAS in Dwingeloo gaat dat allemaal gevolgd worden. Vrijwilliger Tammo Jan Dijkema: “Tijdens het volgen zijn in de telescoop altijd ten minste twee operators aanwezig. Voor CAMRAS is het dus even alle hens aan dek. Maar voor een maanmissie doen we dat graag.”

Spectaculair

Hij schrijft voor CAMRAS over de spectaculairste satelliet die meegaat. Dat is een Japanse satelliet van 12 kilo, die nauwelijks groter is dan een schoenendoos. Die heeft als experiment om te landen op de maan. “Met dat formaat is het een enorme uitdaging om in de juiste baan te komen en voldoende af te remmen. Aan boord is een airbag om te zorgen dat de ‘lander’ de geplande impact met 100 kilometer per uur overleeft.”

Vanuit die satelliet en de lander worden radiosignalen naar aarde verstuurd. Die zijn alleen erg zwak, en dus alleen op te vangen met gevoelige antennes. “Daarvoor vertrouwt het Japanse team op onder andere Dwingeloo, vooral als de maan in Japan onder is.”

CAMRAS gaat alle metingen op hun website delen. De bedoeling van het Amerikaanse maanprogramma is dat er in 2025 twee mensen op de maan landen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen