Bewoners aan Doornheegde in Meppel kiezen voor groene daken

De drie bewoners.
De drie bewoners.
Foto: Henk Houben

Meppel – Dat samenwerking tussen buurtbewoners mooie resultaten op kunnen leveren, blijkt in de Doornheegde in Meppel. Meerdere woningen zijn onlangs voorzien van een groen dak. Sedumplantjes bedekken de uitbouw of garage van verschillende huizen.

De bewoners wisten dat een groen dak op verschillende manieren bijdraagt aan een beter klimaat. „Het helpt mee de temperatuur in de stad te verlagen door CO2 op te nemen, het vermindert fijnstof, het neemt water op en het stimuleert de biodiversiteit”, aldus bewoner Martijn Plas. De bewoners waren snel om toen ze van de voordelen hoorden, ook  voor henzelf: het dak blijft veel langer goed en een groen dak isoleert. „Bovendien is een groen dak leuker om naar te kijken”, glimlacht Plas, die schooldirecteur in Ruinen is.

Verschillende adressen

Het begon aan de Doornheegde met een aanbieding van een bank met een duurzaam imago. „Wanneer je met je buren een groen dak aan zou leggen, werd korting geboden. Via de straatapp gingen vijf bewoners van verschillende adressen op onderzoek uit. Het waterschap Drents Overijsselse Delta zegde een mooie subsidie toe”, kijkt Plas terug. „De contacten met het waterschap waren heel gemakkelijk. We werden na een aantal maanden zelfs gebeld hoe ver we waren en of nog hulp konden gebruiken.”

Vanuit het bedrijf dat het groene dak aan zou gaan leggen, volgde een dakinspectie. Alle vijf daken werden positief bevonden. Op één adres bleek de carport niet stevig genoeg, maar daarentegen kon er wel een groen dak worden gelegd op de net nieuw geplaatste dakkapel.

Tegenslag

Dat er toch nog wat tegenslag zou komen, bleek op de dag dat het zou gaan gebeuren: het dak van twee adressen bleek toch niet goed genoeg. „Waarschijnlijk kwam dit door het erg droge weer dat de matige kwaliteit zichtbaar werd. Bij de andere drie adressen is het groene dak wel aangelegd. Het bestelde irrigatiesysteem kwam met wat vertraging en door de droogte duurde het even tot de plantjes aansloegen.”

Het samenwerken als buren verliep soepel. „We hebben een aparte appgroep gemaakt met de deelnemers en we hebben één keer een uurtje samen overlegd voor we definitief instapten in het project”, laat bewoonster Willemijn Gortworst weten.

Het resultaat ziet er goed uit en de buren van de Doornheegde zijn erg tevreden, zo laat Marten Postma weten: „Het dak ligt er inmiddels ongeveer twee maanden op en het bloeit prachtig.”

Foto: van links naar rechts Marten Postma, Martijn Plas en Willemijn Gortworst. (Foto: Henk Houben)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen