Ita Vita opent officieel op 1 april op Kerkplein als eerste pinseria van het Noorden

Meppel – Meppel heeft een noordelijke primeur. Het heeft de eerste pinseria van het Noorden. Vanaf 1 april is Ita Vita officieel geopend. De pinseria heeft al wel proefgedraaid. Ita Vita komt op het Kerkplein, naast Ristorante Sardinia. Stiekem toch wel toevallig: de eigenaren van Ita Vita zijn dezelfde als die van Sardinia: Tom Dröge en Edwin Brugma.

Dat het toeval is, komt omdat ze eigenlijk in Zwolle de pinseria wilden beginnen. “We hadden een pandje op het oog, maar ons concept paste niet in dat pand. We zagen er dus vanaf”, vertelt Brugma. Dat concept is dat bij binnenkomst de gasten direct in de keuken terechtkomen waar de pinsa’s worden gebakken.

Corona

Dat Zwolle niet doorging is ook meteen een geluk bij een ongeluk. “Een week later begon corona. Toen waren we wel even blij dat we ervan af zagen.”

Daarna kwam het pand naast Ristorante Sardinia vrij. Een kans voor de twee horecaondernemers die ze niet lieten schieten. Hier past het concept namelijk wel. Onderin de keuken, boven de tafels. En het is meteen een kleine uitbreiding voor Sardinia. Op de begane grond is een doorgang gemaakt voor personeel tussen de twee restaurants.

Het pand aan het Kerkplein waar Ita Vita komt. Foto: Stefan Klomp

“De keuken in Sardinia is wat klein”, vertelt Brugma. “Nu gaan we alles klaarmaken in de keuken van Ita Vita. Alleen de pizza’s blijven we in de keuken van Sardinia bakken.” Maar de zaken blijven strikt gescheiden. Wie op het terras van Ita Vita zit kan niet bestellen van Sardinia.

Pinsa

En de twee kaarten van de twee Italiaanse restaurants zijn wel degelijk verschillend. Pinsa’s mogen dan wel lijken op pizza’s. Het is iets heel anders.

“Pinsadeeg is een superzachte deeg in vergelijking met pizzadeeg”, vertelt de 20-jarige pinsaiolo (pinsabakker) Daan Mos. “Hij is denk ik wel de jongste pinsaiolo van Nederland”, zegt Brugma. En ook meteen de meest gewilde van het Noorden, lachen ze allebei. “Hij moet aan de ketting”, grapt Brugma.

Daan Mos werkt aan een pinsa margherita vita. Foto: Stefan Klomp

Vooral in de voorbereiding zit een groot verschil. Pinsadeeg heeft tot 3 dagen nodig om de rijzen. Pizzadeeg daarentegen een dag. Het maakt pinsa’s luchtiger, en volgens Daan ook smaakvoller. “En er zitten minder koolhydraten in”, voegt Brugma toe.

Opening

Op 1 april opent Ita Vita officieel de deuren. Om dit te vieren, ontvangen klanten de eerste twee weekenden van april 25 procent korting op de gehele rekening. De pinseria is iedere donderdag tot en met zondag geopend.

Het team van Ita Vita, met rechts eigenaren Edwin Brugma en Tom Dröge.

Reacties

Cookieinstellingen