Woonlasten omhoog door ozb en afvalheffing

Foto:

Zuidwolde – Huiseigenaren betalen dit jaar gemiddeld 3,4% meer onroerendezaakbelasting (ozb), zo blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 345 gemeenten.

Naast de forsere stijging van de ozb gaat ook de afvalstoffenheffing met gemiddeld 4% omhoog. De rioolheffing stijgt met 1% nauwelijks. Door deze verhogingen betaalt een gemiddelde huiseigenaar met een meerpersoonshuishouden dit jaar 3% hogere woonlasten (€25) aan zijn gemeente.

Net als in vorige jaren zijn er ook nu weer grote uitschieters naar boven en beneden. In Landsmeer stijgt de ozb met 31% het hardst en ook in Papendrecht en Hoorn gaat de Ozb dit jaar meer dan 25% omhoog. Maar in Weesp valt de ozb-aanslag de samenvoeging met Amsterdam liefst 40% lager uit.

Tekorten dekken

“Het kabinet moet gemeenten structureel voldoende geld geven om opgedragen rijkstaken, zoals de jeugdzorg uit te voeren. Gebeurt dat niet dan is de kans groot dat steeds meer gemeenten de ozb moeten verhogen. Huiseigenaren laten opdraaien voor tekorten in de jeugdzorg is voor de vereniging onverteerbaar. Dat probleem moet op een andere manier worden opgelost”, zegt Karsten Klein, directeur belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis. Veel gemeenten geven aan dat de onroerendezaakbelasting voor hen de enige mogelijkheid is om tekorten bij de uitvoering van de wmo- en jeugdzorg te dekken.

De afvalstoffenheffing stijgt dit jaar met gemiddeld 4,0%. Ook hier zijn de onderlinge verschillen groot, omdat iedere gemeente zijn eigen tarieven vaststelt.

Bron: VEH. Foto: Pixabay.

Reacties

Cookieinstellingen