Noordelijke ziekenhuizen samen in actie voor kinderhartcentrum UMCG

Foto:

Meppel – Ziekenhuizen in Noord – en Oost Nederland hebben een gezamenlijke brief verstuurd naar minister Kuipers van Volksgezondheid. In de brief roepen ze de minister op om het besluit om het (kinder)hartcentrum in het UMCG te sluiten, te heroverwegen.

De ziekenhuizen melden in de brief zich ernstig zorgen te maken over het besluit van de minister, omdat hierdoor een onnodig groot verschil in acute behandelmogelijkheden en daarmee overlevingskansen ontstaat in onze regio’s. “Dat vinden we onaanvaardbaar”, aldus de ziekenhuizen.

Onmisbare schakel

In hun brief wijzen de ziekenhuizen erop dat het UMCG, als enige ziekenhuis in Noordoost-Nederland waar patiënten met een aangeboren hartafwijking terecht kunnen, ‘een onmisbare schakel’ is. Bovendien zijn ze bezorgd over de bijkomende gevolgen voor de acute kindzorg in de regio, als het Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen (zoals de afdeling officieel heet) uit het UMCG verdwijnt. Het UMCG is het enige centrum in de regio waar voor ernstig zieke kinderen IC-zorg kan worden geboden. ‘Voor de acute zorg van kinderen is deze zorgfaciliteit in de directe nabijheid van levensbelang. Toegang tot deze zorg moet in alle regio’s geborgd zijn, zo ook in de onze.’

Overlevingskansen

In hun brief stellen de ziekenhuizen dat het plan van Kuipers onaanvaardbaar is, en dat er onnodig groot verschil in acute behandelmethoden en daarmee overlevingskansen ontstaat. Daarom wordt Kuipers dringend verzocht zijn besluit te heroverwegen of aan te passen en eerst een ‘impactanalyse’ van het opheffen van de kinderhartchirurgie voor de zorg in Noordoost-Nederland te laten uitvoeren.

De brief is ondertekend door Martini Ziekenhuis in Groningen, Ommelander Ziekenhuis Groningen, Ziekenhuis NijSmellinge Drachten, Antonius Medisch Spectrum Twente, Medisch Centrum Leeuwarden, Ziekenhuis Tjongerschans, Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Treant Zorggroep, Isala Deventer Ziekenhuis, Ziekenhuisgroep Twente Saxenburgh.

 

Bron: Groningen.nieuws.nl/Martini Ziekenhuis. Foto: Redactie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen