Keuring Nederlandse Landgeiten in Orvelte

Foto: Eigen foto

Orvelte – Op de Brink in Orvelte wordt zaterdag 25 augustus de provinciale keuring van Nederlandse Landgeiten gehouden. Er worden ruim 100 dieren gekeurd van verschillende fokkers voor het stamboek.

De Nederlandse Landgeit is het enige oorspronkelijke Nederlandse geitenras. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw stond dit ras op het punt van uitsterven als gevolg van kruisingen met meer productieve buitenlandse rassen. Een groep enthousiaste fokkers heeft ervoor gezorgd dat er nu weer ongeveer 2200 dieren ingeschreven staan in het stamboek van de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten.

Particulieren

De meeste landgeiten worden door particulieren gehouden. Daarnaast lopen er veel landgeiten in natuurterreinen, waar zij zich tegoed doen aan berken, bramen en andere opslag en op die manier de terreinbeheerders helpen het natuurgebied te onderhouden.

Het is de moeite waard om deze prachtige dieren te komen bekijken. De bokken vallen op door hun geweldig grote horens. Ook de geiten zijn gehoornd. Dit historische geitenras is vanaf 10.00 uur te aanschouwen op de Brink in Orvelte. Rond 15.00 uur zijn de dagkampioenen te bewonderen.

Website Landelijke fokkersclub Nederlandse Landgeiten: www.landgeit.nl

Reacties