Weer minder bezwaarschriften ingediend bij gemeente

Foto: Artizzl media

Zuidwolde – De bezwaarschriftencommissie heeft vorig jaar advies over 21 bezwaren uitgebracht. Dat zijn er weer minder dan een jaar daarvoor. Dat staat in het jaarverslag van de commissie, die onder voorzitterschap staat van oud-burgemeester van onder meer Nijeveen en Zwartsluis Henk van der Woude.

De commissie constateert dat de juridische kwaliteit van de bestreden besluiten over het algemeen goed is. De commissie adviseerde drie keer herroeping van een besluit. In alle gevallen nam het college het advies over. Het college heeft het verslag naar de gemeenteraad gestuurd.

Het totaal aantal ingediende bezwaarschriften is opnieuw afgenomen ten opzichte van het vorige jaar. Dat is een mooie ontwikkeling, aldus de commissie. Daarbij valt op dat de afname vooral zaken in de Sociale Kamer betreft. Dat is mogelijk te danken aan de aantrekkende economie. Van de bezwaarschriften in de Sociale Kamer is 50% ingetrokken na inzet van bemiddeling. Bij de Algemene Kamer gold dit voor 30% van de bezwaarschriften.

Aanhoudende zorg

Wie het niet eens is met een besluit van de raad, het college of de burgemeester kan in veel gevallen een bezwaarschrift indienen bij de commissie. De commissie bekijkt de zaak en brengt advies uit aan de instantie die daarover uiteindelijk een besluit moet nemen.

In voorgaande jaren is de termijn, waarbinnen een bezwaarschrift moet worden afgedaan, een onderwerp van aanhoudende zorg geweest. Daarbij is meermalen tot uitdrukking gebracht dat de afhandeling van bezwaarschriften een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van het bestuursorgaan en de commissie. De wettelijke beslistermijn is 18 weken na de dag van verzending van het besluit.

Doorlooptijd

Totale gemiddelde doorlooptijd van bezwaarschriften waarover de Sociale Kamer heeft geadviseerd was in 2018 6,9 weken, in 2017 13,4 weken en in 2016 13,9 weken. De totale gemiddelde doorlooptijd van bezwaarschriften waarover de Algemene Kamer heeft geadviseerd was vorig jaar 17,6 weken. In 2017 was dat 16,5 weken en in 2016 liefst 19,5 weken.

De gemiddelde doorlooptijd van bezwaarschriften waarover de Sociale Kamer heeft geadviseerd is behoorlijk ingekort. Dat is een positie ontwikkeling. De gemiddelde doorlooptijd van bezwaarschriften waarover de Algemene Kamer heeft geadviseerd is helaas weer iets is opgelopen. Uit analyse blijkt dat dit met name veroorzaakt wordt doordat in een zaak een nieuwe planologische procedure gevolgd moest worden en in een ander een tijdrovend onderzoek nodig was alvorens te kunnen beslissen op het bezwaarschrift. Toch moet volgens de commissie het streven er op gericht zijn om volgend jaar de gemiddelde doorlooptijd te verkorten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen