Dwingeloo - De schilder Max Beckmann is hier misschien niet zo bekend, toch is hij een van de meest eigenzinnige en unieke kunstenaars van de eerste helft van de 20eeeuw. Thom van der Grinten kan begeesterd vertellen over die periode en over Beckmann in het bijzonder.
Hij geeft een lezing over Beckman op dinsdagmorgen 12 maart van 10.00 tot 12.00 uur in dorpshuis Over Entinghe in Dwingeloo. Publiek kan dan ervaren welke unieke beeldtaal Beckmann gebruikte. De entree is € 6,- incl. een kop koffie of thee. Deze lezing is een ideale voorbereiding voor een bezoek aan de tentoonstelling Het Universum van Max Beckmann, die tot en met 20 mei in het Kunstmuseum Den Haag is te zien.
Max Beckmann (1884-1950) stopt zijn schilderijen barstensvol beelden en betekenissen, die niet direct te ontrafelen zijn; een bijzondere beeldtaal, die hij ontwikkelt op basis van talloze bronnen (literatuur, religie, mythologie) en eigen observaties. Zijn schilderijen zijn geladen, intellectueel, spiritueel. Maar net zo goed is de in Duitsland geboren Beckmann een mondaine 'man van de wereld' die in zijn werk de invloeden van de moderne tijd verwerkt. Hij dompelt zich onder in eigentijdse vormen van amusement: de magische wereld van theater, circus en cinema zijn belangrijke impulsen. Technologische ontwikkelingen in de film bieden letterlijk nieuwe perspectieven; ontwikkelingen die hij op de voet volgt, en herkenbaar zijn in de wijze waarop Beckmann zelf naar de wereld gaat kijken. Fragmenten uit enkele invloedrijke producties uit deze tijd zijn in Universum Max Beckmann te zien.