Lezing door Albert Metselaar in De Buddingehof

De kerk van Blijdenstein komt ook aan bod.
De kerk van Blijdenstein komt ook aan bod.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Ruinerwold – In multifunctioneel centrum De Buddingehof vindt maandagavond 8 april om 20.00 uur een lezing plaats door Albert Metselaar. Hij vertelt over de vroege geschiedenis van Ruinerwold. Dat gebeurt op uitnodiging van de stichting Historie Ruinerwold.

Albert is een historicus uit de omgeving van Hoogeveen die onderhand heel veel voor onze gemeenschap heeft betekend in de wijde omgeving.

Ruinerwold maakte deel uit van de Heerlijkheid Ruinen, maar hoe functioneerde die eigenlijk? Oftewel het bestuur boven het lokale bestuur. Albert pakt de oudste geschiedenis van de kerk van Blijdenstein erbij en hoe zat het met het klooster van Ruinerwold? Is dit er nou wel of niet geweest?

850-jarig bestaan

Geschiedenis is volgens de stichting Historie nooit saai als het wordt vertaald naar goed vertelde context, herdenken en festiviteiten. Goed vertellen is aan Albert Metselaar wel toevertrouwd. Hij gaat ook in op de viering van het 850-jarig bestaan van Ruinerwold in 1991. De omgeving van Ruinerwold werd voor het eerst genoemd in een akte die stamt uit 1141, daarin wordt gesproken over een veengebied dat ligt tussen Ruinen en Meppel, maar klopt dit wel? Was deze akte geen bewuste vervalsing van de monniken uit Dickninge? Dergelijke zaken zullen ongetwijfeld aan bod komen in deze boeiende lezing van Albert Metselaar.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen