Volop spektakel bij Highland Games in Koekange

Sterke mannen in actie, foto uit 2019.
Sterke mannen in actie, foto uit 2019.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Koekange – De spanning stijgt in Koekange, want op Hemelvaartsdag, donderdag 18 mei, vinden de Highland Games weer plaats. Strijdtoneel is het weiland aan de Harm Smeengestraat, waar teams uit de hele regio hun krachten meten in een reeks spectaculaire onderdelen. Dit sportieve evenement wordt georganiseerd door de kameraden Henk Hummel en Ard Warnders.

In totaal strijden zeventien teams tegen ellkaar om hun kracht, behendigheid en teamgeest te tonen in diverse uitdagende onderdelen. „We zorgen elk jaar voor vernieuwing in de opzet van de Highland Games, zodat zowel deelnemers als toeschouwers het evenement keer op keer interessant en vermakelijk blijven vinden’, aldus Hummel. Hij moedigt de teams aan om in passende, ludieke kleding deel te nemen.

De Highland Games zijn een 19e-eeuwse voortzetting van traditionele clanspelen uit de hooglanden van Schotland. Nog steeds worden er ieder jaar Highland Games gehouden, tegenwoordig ook buiten Schotland. De Highland Games omvatten onder meer zware atletische wedstrijdonderdelen zoals: boomstamwerpen, melkbus sjouwen, boomstam parcoursloop, steen stoten, gewicht omhoog werpen en touwtrekken. Behalve teams uit Koekange, Ruinerwold, De Wijk, Echten en Zuidwolde zijn er ook teams uit Leeuwarden, Zwolle en Wanneperveen van de partij dit jaar.

Demonstratie Wout Zijlstra

Het is overigens niet alleen een sport voor sterke mannen. „Ook een aantal damesteams heeft zich aangemeld. Ook zij strijden om de wisselbokaal in de vorm van een groot zwaard.” Wout Zijlstra, als deelnemer ooit een van de besten van de wereld bij de wedstrijden voor Highland Games en Sterkste man, is ook dit jaar weer ingehuurd om de onderdelen van commentaar en uitleg te voorzien. Hij zorgt voor de benodigde materialen en geeft tussendoor zelf nog een paar demonstraties.

De Highland Games beginnen om 12.30 uur, maar ook voor de jongere bezoekers is er genoeg te beleven. Er is een groot springkussen, een kleedjesmarkt en een graffitiworkshop van Ruud Kersies. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door The Clan MacBeth Pipe Band. Het evenement wordt afgesloten met een touwtrekwedstrijd, waarna om 17.00 uur alle spellen ten einde zijn. Aansluitend volgt de prijsuitreiking en een gezellige avond met live muziek van Dirty Dog en 5th Wheel

Reacties

Cookieinstellingen