Staphorster Stipwerkdag in het eigen museum

Stipwerk.
Stipwerk.
Foto: Museum Staphorst

Staphorst – Museum Staphorst staat  komende zaterdag 11 september in het teken van de jaarlijkse Staphorster Stipwerkdag. Tussen 11.00 en 15.00 uur is er extra aandacht voor het traditionele Staphorster Stipwerk, dat gebruikt werd en wordt in de Staphorster klederdracht. Enthousiaste vakdrukkers van de Stichting Staphorster Stipwerk demonstreren het ambacht op de traditionele manier en laten u ook een eigentijdse toepassing zien.

Daarnaast kan het publiek vakkrachten bezig zien met het maken van stempeltjes, dat is een kunst op zich. Elk stempeltje is weer anders. De patronen van het stipwerk ontstaan door de combinatie van een aantal verschillende stempels. Hoe dat gaat, kunnen de belangstellenden zien bij de drukkers die zelf aan het werk zijn met het bedrukken van hun objecten en producten. Zij tonen hun vaardigheden en u kunt ook stempels en bedrukte stof of Staphorster Stipwerk-artikelen bij hen kopen.

Inloopworkshop

Tijdens een doorlopende inloopworkshop mag het publiek zelf ook aan de slag met het stipwerk, om zo in de praktijk kennis te maken met deze oude ambachtelijke druktechniek, die op de Nationale inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed staat.

In het museum zijn tegelijk twee nieuwe, tijdelijke, exposities te bekijken: de expositie Kleurrijk geletterd – Borduren in Staphorst  en een tentoonstelling van foto’s die gemaakt zijn door Annie van Gemert. Ook voor kinderen is er in het museum genoeg te beleven. Denk aan een speurtocht, een kaartje stippen, spelletjes van vroeger en de mogelijkheid om zich te verkleden in Staphorster klederdracht.

Reacties

Cookieinstellingen