Niet iedereen blij met mogelijk verbod beklimmen van hunebedden

Foto: Artizzl Media

Darp – De gemeente De Wolden herbergt zelf geen hunebedden en hoeft dus ook geen stelling te nemen in de discussie rond een verbod om deze archeologische monumenten te beklimmen. Als er ergens bij Echten wel eentje had gestaan – misschien ligt er nog wel een verstopt – dan was er vast niet zo’n probleem van gemaakt op het gemeentehuis in Zuidwolde als er wat kinderen op klimmen.

Twee grote hunebedden – D53 en D54 – zijn te vinden bij Darp, achter Havelte. Majestueuze gevaartes die ontzag inboezemen, vooral vanwege de gedachte hoe mensen die dingen in vredesnaam hebben gebouwd. Kinderen spelen er graag, klimmen er op en laten een fotootje maken. Reclame voor het gebied, alleen vinden ze van Het Drents Landschap bij Borger, waar het grootste hunebed van Drenthe staat, dus van het land, dat er maar een verbod op moet komen. Niet meer erop klimmen, dus een bordje erbij met deze mededeling. Het is echter geen wettelijk verbod en er wordt toch niet gecontroleerd. Het is meer een signaal dat de mensen zorgvuldig om moeten gaan met nationaal erfgoed. Dat is eigenlijk iets wat vanzelfsprekend moet zijn, behoor je netjes om te gaan met iedereen en alles in deze maatschappij. Helaas gebeurt dat niet en vandaar zo’n bordje bij een hunebed.

Het bordje ‘niet betreden’ geldt logischerwijs alleen voor de heide.

Coevorden

Burgemeester Bert Bouwmeester van de gemeente Coevorden nodigde vrijwel direct na het bekend worden van plaatsing van het bewuste bordje in Borger, kinderen via Twitter uit om dan maar naar zijn gemeente te komen, waar de hunebedden gewoon nog als klimobject mogen dienen. Ook in Havelte is dat helemaal geen probleem. Het is zelfs zo dat, wanneer je respect blijft houden voor deze monumentale stenen, er zelfs met een rolstoel kunt poseren om een statement te maken: voor iedereen gewoon toegankelijk.

Argumenten als veiligheid en verstoren van een laatste rustplaats, raken kant noch wal. Rond de hunebedden van Darp staan tal van bomen waar kinderen lekker in kunnen klimmen. Sterker nog, overal staan bomen waar in geklommen kan worden. Daar kan wel eens iemand uitvallen, dus moet dat ook maar verboden worden? En in- en rond kerken liggen talloze grafstenen, waar toeristen bij duizenden overheen banjeren. Grafheuvels in Zuidwest-Drenthe moet je dan ook maar van een hekje voorzien. Grote flauwekul dus, blijf lekker klimmen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen