Assen - De laatste jaren is er veel aandacht voor de Molukse geschiedenis. In 2021 was het namelijk 70 jaar geleden dat er een grote groep Molukkers overzee naar Nederland kwam. Om deze geschiedenis onder de aandacht te brengen, is de reizende tentoonstelling ‘ In twee werelden - Molukkers in Nederland ’ opgezet.
Deze tentoonstelling werd vorig jaar geopend in Moordrecht en reist sindsdien het hele land door. De hele maand september is de tentoonstelling te zien in het centrum van Assen: achter de Hema. De tentoonstelling is geopend op donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur en gratis toegankelijk.
Molukkers in Nederland
Het bijzondere aan de tentoonstelling is dat deze tot stand is gekomen in samenwerking met de Molukkers zelf. In zes zeecontainers wordt het verhaal van Molukkers verteld vanuit verschillende perspectieven. Loyaliteit, verraad, verdriet, verzet, liefde, vergeven en herstel komen naar voren in de verhalen. In elke container staat een thema en een specifieke periode uit de Molukse geschiedenis centraal, zoals de aankomst in Nederland in 1951. Aan de hand van beeldmateriaal en presentaties worden de verhalen verteld.
De expositie laat iedereen kennis maken met Molukkers en hun geschiedenis en geeft handvatten om met elkaar in gesprek te gaan over de toekomst.
Activiteiten
Bij de tentoonstelling worden op verschillende plaatsen in Assen en in Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen lezingen, voordrachten en andere activiteiten gehouden. Zoals de lezing in Herinneringscentrum Kamp Westerbork op 11 september door Frits Barend en Dinah Marijanen over hun familiegeschiedenissen: het Joodse, Molukse en het Indische verhaal. Voor scholen is een speciaal lesprogramma ontwikkeld. De Molukse gemeenschap zal zelf de opening op 1 september verzorgen, evenals de afsluiting op 30 september. Om het lokale verhaal invulling te geven, is er een werkgroep gevormd bestaande uit mensen uit de Molukse gemeenschap en medewerkers van het Drents Archief, het Drents Museum en De Nieuwe Kolk. De tentoonstelling is ontwikkeld door de stichting Peoples Media Foundation en uitgevoerd door Media Luna. De gemeente Assen subsidieert de komst van deze tentoonstelling naar de Drentse hoofdstad. (Foto Drents Archief)