Koffiecantate van J.S. Bach daags na landelijke première in Lhee en in Doldersum

Zij doen een Bakkie Bach.
Zij doen een Bakkie Bach.
Foto: Merijn Doomernik

Doldersum/Lhee – Twee unieke concerten staan komende zondag op de agenda in Lhee en Doldersum. Het gaat om de Koffiecantate, een komische mini-opera van Johann Sebastiaan Bach. Deze cantate wordt, nota bene twee dagen na de landelijke première, in Lhee en in Doldersum uitgevoerd door vier professionele, internationaal gewaardeerde, musici.

Sopraan Klaartje van Veldhoven, klassiek accordeoniste Renée Bekkers, bariton Mattijs van de Woerd en cellist Pepijn Meeuws zingen en spelen in het theaterseizoen 2022-2023 deze cantate in heel Nederland onder de naam Bakkie Bach. De cantate wordt in het Nederlands gezongen en duurt circa drie kwartier.

De eerste drie genoemde musici hebben in 2021 in Wapserveen en in Eemster de Boerencantate van Bach uitgevoerd op twee boerenerven. Die cantate heeft de afgelopen twee jaren meerdere tournees door Nederland gemaakt en kreeg uitstekende recensies.

Gevaar van koffiedrinken

De Koffiecantate van Bach (BWV 211) gaat over het gevaar van koffiedrinken voor jongeren. Eind 17e eeuw werd koffie in Europa populair, maar volwassenen vonden koffie voor jongeren eigenlijk gevaarlijk. Vader Schlendrian probeert werkelijk van alles om zijn dochter Lieschen van haar koffieverslaving af te krijgen. Hij verbiedt haar zelfs te trouwen, tenzij ze stopt met koffiedrinken. Dan geeft ze toe, of is ze haar vader toch te slim af?

De Koffiecantate is om 12.00 uur bij Hotel de Börken in Lhee te zien en horen, zaal open 11.30 uur, en om 15.30 uur in Doldersum bij Hotel Grenzeloos (zaal open om 15.00 uur).

Afhankelijk van het weer wordt op de dag zelf besloten of het concert binnen of buiten wordt gehouden. Toegang is in beide gevallen via de zaal. Reserveren voor de concerten is noodzakelijk, dat kan bij: [email protected]

Toegangsprijzen: 20 euro vanaf 18 jaar: inclusief koffie, thee of sap en iets lekkers,  12,50 euro voor kinderen en jongeren tot 18 jaar: ook inclusief. Kinderen tot 13 jaar alleen onder begeleiding van betalende volwassenen. De concerten worden mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Cultuurfonds Westerveld.

Foto Merijn Doomernik

Reacties

Cookieinstellingen