Boerendrokte in De Karstenhoeve met een Boerenbruiloft

Boerendrokte.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Ruinerwold – De eerste Boerendrokte van het seizoen staat in museumboerderij De Karstenhoeve in het teken van de Boerenbruiloft. De zoon van de familie Karsten treedt op 21 mei in het huwelijk met de dochter van de burgemeester.

Alles en iedereen is in rep en roer. De knechten en meiden zijn druk in de weer, het erf en de boerderij, alles moet er ‘hemmel’ uitzien. De laatste hand moet worden gelegd aan de versieringen en een boog. Vrouw Karsten is zoals gewoonlijk erg kritisch.

Voor de bezoekers valt er veel te beleven tijdens deze voorbereidingen. De gasten druppelen zo langzamerhand binnen, te voet of met een boerenwagen. De deftige ouders van de bruid komen voorrijden in een auto. En dan is het natuurlijk wachten op de bruid en bruidegom. Zij komen met de koets, maar eerst wordt er een rondje door het dorp gereden.

Niet helemaal goed

Uiteraard zijn de huwelijkse voorwaarden besproken wat niet helemaal goed valt bij de ouders van de bruid. Na de huwelijksplechtigheid (in de baanderhoek) is het tijd voor een toost, toespraken met bijbehorende cadeaus, voordrachten, muziek en gaat men op de foto. Een enerverende, boerendrokse dag staat te gebeuren, waarbij ook de bezoekers worden betrokken met het wel en wee van de boerenfamilie Karsten en hun bruiloftsgasten.

Onder de vaste vrijwilligers bevinden zich ook enkele ‘prominente’ gastspelers.

Boerendrokte is op zaterdag 21 mei van 11.00 tot 16.00 uur.

Reacties

Cookieinstellingen