Apollo genomineerd als ‘Club van het Jaar 2021’

Apollo in actie.
Apollo in actie.
Foto: Apollo

De Wijk – De Koninklijke muziekvereniging Apollo uit de Wijk zat in deze coronatijd niet bij de pakken neer en bedacht allerlei creatieve manieren om toffe dingen te blijven doen met de leden én om publiek te blijven bereiken. Dat leidde tot een nominatie als ‘Club van het jaar 2021’. Ook muziekvereniging DES uit Linde is één van de genomineerden in De Wolden.

Bij Apollo in De Wijk maakt jong en oud muziek. Met een blokfluitgroep, opstaporkest, jeugdorkest, harmonieorkest en slagwerkgroep is er voor ieder wat wils. Een grote vereniging dus, met veel leden. Hoe hou je de leden betrokken en actief als alles stil ligt? Daar weet Apollo wel raad mee. Ondanks corona was er in het afgelopen jaar van alles te doen.

Samen musiceren

Halverwege 2020 kon er in groepsverband gemusiceerd worden. Er werd in kleine bezetting gerepeteerd en bij het ‘Back on Stage’ concert in september kon de vereniging zelfs in ruimte opzet in de sporthal een live concert verzorgen voor publiek. Het slagwerkensemble verzorgde een optreden ter ere van De Wiekenroute. Rond kerst werd een kerstconcert vanuit de kerk in IJhorst opgenomen en uitgezonden op RTV Drenthe. Recentelijk brachten drie muzikanten een serenade voor de 100e verjaardag van een dorpsgenoot en op Koningsdag speelde een klein koperensemble het Wilhelmus bij Dunninghe. Zo wist Apollo live en online publiek te bereiken.

Veerkrachtige club

In de periodes dat er niet samen gemusiceerd kan worden verzint Apollo altijd wel een alternatief. Een jaar geleden begon dat (uiteraard) met Zoom-repetities. Maar voor iets wat zo aankomt op de juiste timing (en dus een snelle internetverbinding), bleek Zoom niet ideaal. Een alternatief experiment was snel verzonnen: alle individuele leden maakten een opname van hun partij op hetzelfde tempo en dit werd samengevoegd tot één geheel. En ook de Zoom-meetings zijn gebleven: voor bijpraten en gezellig borrelen is het natuurlijk perfect.

‘Apollo’s Jukebox’

Op vrijdagavond 9 april was het zelfs feest bij Koninklijke Muziekvereniging Apollo. Voor de eerste keer in het 123-jarig bestaan organiseerde de vereniging, vanuit het Dorpshuis De Wijk, een online pubquiz via een livestream op YouTube. Leden van Apollo creëerden de quiz gezamenlijk: iedereen kon namelijk van tevoren een ludieke video insturen met een quizvraag. Jubilarissen Johann van de Berg, Sander van Arragon, Heleen Hof en Berdine Harke werden via een originele video gehuldigd. De leden en dirigenten (en hun families) van het harmonie-orkest en slagwerkensemble beleefden zo ondanks de coronamaatregelen toch een fantastische feestavond op afstand.

Dat er nu voorzichtig weer opgestart kan worden met de jeugdleden is iets waar lang naar uitgekeken is. Met mooi weer kan de jeugd buiten muziek maken op het schoolplein van de Brede School. De volwassen leden wachten vol spanning af tot het moment dat het volledige orkest en slagwerkensemble weer samen mogen spelen. Tot die tijd blijft het nog even bij thuis spelen en een boel gezellige Zoom-borrels.

Genomineerd

Rabobank, NOC*NSF, AD.nl, Kunstbende en LKCA willen clubs en verenigingen een welverdiend podium geven. Daarom organiseren ze de verkiezing Club van het Jaar 2021. En Apollo is genomineerd.
Tot 24 mei kan er gestemd worden via http://clubvanhetjaar.nl. Op 26 mei worden de winnaars per gemeente en provincie bekendgemaakt. Op 9 juni is er een feestelijke award uitreiking en wordt ook bekend welke sport- en cultuurvereniging Club van het Jaar 2021 zijn geworden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen