Interview met schrijfster Machteld Siegmann via livestream

Machteld Siegmann.
Foto: Persfoto

Zuidwolde – De winnaar van de belangrijke literaire prijs De Bronzen Uil, Machteld Siegmann, geeft dinsdag 8 december om 19.30 uur een interview voor de leden van de Drentse Literatuurclubs (SLD) over haar boek De kaalvreter.  Dat is een primeur voor de Drentse literatuurclubs.

De tour van Siegmann zou pas maart volgend jaar starten. Maar de organisatoren van De Bronzen Uil vonden het zo leuk dat de 230 literatuurclubs in Drenthe het boek afgelopen oktober op hun programma hadden, dat ze spontaan aanboden om speciaal voor Drenthe nu al een interview te organiseren. Door corona vindt het interview niet zoals gewoonlijk in een zaaltje plaats, maar -en ook dat is een primeur voor de SLD – via een Facebook livestream. Iedereen die dat wil, ook niet-SLD-leden, kan het interview bijwonen. Meer informatie daarover is te vinden op de website literatuurclubsdrenthe.nl. Siegmann gaat in gesprek met de vaste interviewer van de literatuurclubs, Louis Stiller.

Perspectieven

De Bronzen Uil is de Vlaams-Nederlandse literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige debuut van het afgelopen jaar. Siegmann won daarbij zowel de jury- als de publieksprijs! De jury was onder de indruk van ‘de eigen stem, de eigen kleur en het ritme, waardoor de verschillende perspectieven van de personages tot hun recht komen. Strak gecomponeerd en toch lenig in het lezen. Een boek dat ontroert en tot in de kern raakt en knaagt’. Ook veel van de 1700 leden van de Drentse literatuurclubs hebben genoten van het boek.

De Bronzen Uil wordt georganiseerd door het Algemeen Nederlands Verbond (ANV-Vereniging voor Nederlands-Vlaamse samenwerking) en het Willemsfonds vzw.

De kaalvreter vertelt het verhaal van Leie Blum die in de Tweede Wereldoorlog wordt ondergebracht bij een boerengezin in Zanegeest. Sindsdien is Leie aan het wachten, eerst op haar ouders, later op iets wat ze niet kan definiëren. Het wachten lijkt voorbij als ze met Dirk trouwt en twee zonen krijgt. In de zomer van 1974 wordt Leies zorgvuldig opgebouwde leven op z’n kop gezet door het overlijden van de vrouw bij wie ze als pleegkind was ondergedoken. Ze gaat naar de begrafenis, maar kan niet terugkeren naar het leven met haar man en zonen. Ze zwijgt en wacht.

Machteld Siegmann (1972) studeerde Nederlands en Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en werkt als redacteur voor verschillende uitgeverijen. Haar debuutroman De kaalvreter is niet autobiografisch, maar er zijn wel plaatsen uit haar jeugd in het boek verwerkt.

Reacties