Reest-Reflecties in de Reestkamer in Oud-Avereest

De Reest.
Foto: Joop Verburg

Oud-Avereest – De Reestkamer in Balkbrug toont van 27 september tot 13 december aquarellen van Sijtze Malda. Hij staat belend als schilder van waterrijke landschappen. Graag is hij aan de waddenkust, in havens, langs rivieren en kanalen. Van de IJssel tot in Ierland en Frankrijk. Steeds op zoek naar de ruimte, de weidsheid of de stilte. Die maakt hij zichtbaar in zijn subtiele aquarellen, waarin licht en atmosfeer bepalende elementen zijn. Als rasechte waterschilder heeft hij zich speciaal voor deze tentoonstelling laten inspireren door de Reest, die mooie meanderende beek op de grens tussen Drenthe en Overijssel.

„Toen mij twee jaar geleden werd gevraagd om te exposeren in de Reestkamer, was ik meteen enthousiast. Al snel ontstond het idee om me door die rivier te laten leiden. Ik heb in de winter de kou getrotseerd en met penseel en camera de Reest verkend van de oorsprong bij Drogteropslagen, tot waar die stroom in Meppel eindigt”, zegt de schilder daarover.

Waterstanden

Ook later bij hoge waterstanden was hij er: ondergelopen landerijen, en kreupelhout dat tot zijn knieën in het water stond. „De reflecties van zonlicht in het water: ze boeien me, evenals weerspiegelingen, atmosferische perspectieven, licht gedempt door de mist en de nevel. Al die ontastbare, ongrijpbare, onwerkelijke werkelijkheden van dit laagland inspireerden me tot een reeks aquarellen die te zien zullen zijn in de Reestkamer.”

De opening van de expositie is op zondag 27 september om 14.00 uur in De Reestkamer, Oud-Avereest 5. De expositie is te zien op zaterdag en zondag van 14.00 tot 16.00 uur.

Reacties