Erik Zwezerijnen geeft covid-afdeling WZA opkikker cadeau

rik Zwezerijnen overhandigt schilderij aan Maruja Reilman van B1.
Foto: Eigen foto

Assen – Birgit van den Bosch, verpleegkundige op de kinderafdeling van het WZA, bedacht zich geen moment toen ze de oproep op Facebook zag staan: wie zou zij blij kunnen maken met een schilderij van Erik Zwezerijnen? Fan als ze is van deze Drentse kunstschilder, stuurde ze meteen een bericht. Zwezerijnen had tot voor ene paar jaar ook een galerie in Echten.

“Ik zou het schilderij graag aan B1 willen schenken, waar patiënten uit heel Nederland met covid-19 liggen” schreef Brigit. “Zowel voor patiënten als voor het personeel is het een pittige tijd en deze opkikker zou iedereen zeer opfleuren.” Het antwoord van de kunstenaar liet niet lang op zich wachten. “Aangrijpend”, schreef hij, “zeer veel respect voor alle verpleegkundigen”. Om er meteen achter te zeggen: “Je bent uitgesloten van de verloting.”
“Ik was ontzettend teleurgesteld”, vertelt Brigit, die erg houdt van de vrolijke kunstwerken van de Drent. “Tot er weer een berichtje kwam: ik had gewonnen, buiten de verloting om. En ook nog eens een groter schilderij dan hij anders zou verloten.”

Morele oppepper

Donderdagmorgen kwam Erik Zwezerijnen langs om het schilderij persoonlijk aan verpleegkundigen van de afdeling te overhandigen. “Je ziet al zoveel ellende voorbij komen”, zegt Erik, “iedereen moet nu doen wat hij kan doen om iets positiefs bij te dragen. Wat doe je dan als kunstenaar? Dan maak je een morele oppepper: de opkikker.” Tot nu toe heeft Zwezerijnen twee kleinere ‘opkikkers’ verloot onder Facebook-volgers. Dankzij een anonieme sponsor kan hij meer kikkers weggeven.

Afdelingshoofd Jasper Postma waardeert het gebaar buitengewoon. “Brigit vindt dat ze maar een klein gebaar gemaakt heeft, maar het is wel iets groots geworden. De medewerkers van de afdelingen reageerden ook heel positief. Het medeleven doet hen enorm goed.”

Reacties